Na evidenciji službe 622 hiljade nezaposlenih

Biznis 30. okt 201708:42 > 08:46
N1

Na evidenciji je trenutno 622.000 nezaposlenih u Srbiji, rekao je direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović.

Martinović je za RTS rekao da je u odnosu na prošlu godinu za oko 9 odsto, odnosno 55.000 manje nezaposlenih i da je sada stopa nezaposlenosti 11,8 odsto. 

„Očekuje da će do kraja godine godišnji prosek biti ispod prognoze MMF. Prvi i drugi kvartal pokazuju da je stopa ispod 15 odsto, ako gledamo godišnji prosek. Beležimo i povećan broj zapošljavanja. Za prvih devet meseci takvih prijava je 206.000, što je za 2,4 odsto pozitivnije u odnosu na prošlu godinu“, naveo je Martinović.

Martinović kaže da najlakše nalaze posao za duži vremenski period stručnjaci iz oblasti informacione tehnologije, inženjeri elektronike, mašinstva, građevine, lekari sa specijalizacijama, stručnjaci iz oblasti finasija, farmaceuti, kao i oni koji poseduju veštine i znanje – knjigovođe, računovođe, kuvari, pekari i ljudi kojim poseduju zanate iz oblasti građevinarstva – zidari, stolari.

Veliki broj nezaposlenih lica se interesuje za programe prekvalifikacije. Martinović kaže da je sada aktuelni progam koji se sporvodi preko vladine Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu, oko u 900 osoba se može prekvalifikovati za složenije obuke iz informacionih tehnologija.