Srbija napredovala za četiri mesta na Duing biznis listi

REUTERS/Jonathan Ernst

Srbija se na novoj Duing biznis listi Svetske banke, gde su rangirane zemlje po lakoći poslovanja, nalazi na 43. poziciji, što je napredak za četiri mesta u odnosu na prošlu godinu, objavila je Svetska banka.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović je izjavila da to pokazuje da je sve ono što je Vlada radila u poslednje tri godine rezultiralo napretkom u ukupnom poretku.

Mihajlović je istakla da je u poslednje tri godine Srbija na Duing biznis listi Svetske banke napredovala za 48 mesta.

Kako je istaknuto, Srbija je rangirana na 10. mestu kada je reč o pribavljanju građevinskih dozvola.

“Ukoliko pogledamo Srbiju i uporedimo je sa idealnim poslovnim okruženjem, broj bodova Srbije je porastao sa 72,87 u izveštaju Duing biznis 2017. na 73,13 u Duing biznis 2018”, rekao je Stiven Ndegva, menadžer Svetske banke u Srbiji.

To znači da je Srbija u protekloj godini poboljšala propise vezane za poslovanje u apsolutnom smislu, kao što na to ukazuju pokazatelji izveštaja, ona smanjuje razmak koji je deli od zemalja sa najboljim poslovnim okruženjem, dodao je on.

Izveštaj Duing biznis liste konstatuje da je Srbija 2016/17 godine uvela značajne promene u lokalnom regulatornom okviru, navodi se u saopštenju.

Srbija je olakšala osnivanje privrednih subjekata smanjenjem administrativne takse za overu potpisa i povećanjem efikasnosti registra, čime je smanjeno vreme koje je potrebno za registraciju preduzeća.

Kao posledica toga, trošak osnivanja privrednih subjekata je pao sa 6,5 odsto na 2,3 prihoda po glavi stanovnika.

 Srbija je poboljšala pouzdanost sistema katastra primenom geografskog informacionog sistema, olakšala je sprovođenje ugovora usvajanjem novog zakona o izvršenju koji proširuje i precizira za odgovornosti izvršitelja i nadležnosti sudova tokom izvršnog postupka.

Tokom proteklih 15 godina, Srbija je ostvarila značajan napredak u više oblasti obuhvaćenih izveštajem Duing biznis i sprovela ukupno 28 reformi, prvenstveno u oblasti upisa nepokretnosti, osnivanje privrednih subjekata i stečajnog postupka, istakao je Tomas Lubek, regionalni menadžer Međunarodne finansijske institucije (IFC) za Centralnu i Jugoistočnu Evropu.

Kao posledica toga, za osnivanje privrednog subjekta u Srbiji sada je potrebno samo 5,5 dana u odnosu na 56 dana pre 15 godina, što je tri dana manje od opšteg proseka za privrede OECD sa visokim prihodima.

Vreme rešavanja privrednih sporova putem lokalnog prvostepenog suda u Srbiji je takođe značajno skraćeno tokom proteklih 15 godina. Sada je potrebno 635 dana u odnosu na 1.028 dana 2003. godine, dodaje se u saopštenju Svetske banke.

Srbija, međutim, ostvaruje slabije rezultate u oblasti priključenja na elektromrežu. Za to je potrebno 125 dana, što je znatno više u odnosu na opšti prosek od 79 dana u privredama OECD sa visokim prihodima.

U saopštenju se navodi da se Kosovo i Uzbekistan nalaze među privredama koje su ove godine ostvarile najveći napredak, a 13 od 24 privrede u regionu su rangirane među najboljih 50 u svetskoj rang listi po lakoći poslovanja.

Najbolje rangirane privrede u regionu su Gruzija na 9. mestu, Makedonija na 11 i Litvanija na 16 poziciji, dodaje se u saopštenju.