Bitkoin se svrstava u red regularnih hartija od vrednosti

Biznis 02. nov 201723:17 > 23:22
REUTERS/Mike Blake

Najava CME grupe, vodećeg svetskog tržišta derivatima, da će se do kraja godine kriptovaluta bitkoin naći na toj berzi, daje veliki legitimitet samom bitkoinu kao hartiji od vrednosti, kaže Rade Rakočević, direktor Investicionog društva Senzal capital.

Prema njegovim rečima, to je još jedan dokaz koji sada bitkoin svrstava u red regularnih hartija od vrednosti.

Kupovina i prodaja po ugovorenoj ceni u budućnosti, odnosno trgovina bitkoin fjučersima, izazavala je veliki potres na tržištu kriptovaluta i bitkoin je skočio desetak odsto na tu informaciju. To praktično znači da će digitalnom valutom moći da se trguje po unapred dogovorenoj ceni.

„Fjučers koji se stavlja na zlato, sve moguće hartije od vrednosti, na šećer, na robu, najviše se stavlja da bi se obezbedio taj kome ta roba treba, da bi znao u budućnosti po kojoj ceni može da se kupi. Sa fjučersima na bitkoinu mislim da će da bude ogromna valutivnost, ali mislim da će pogurati cene dosta unapred“, smatra Rakočević.

On dodaje da i dalje ostaje zamerka na bitkoin što on nije regulisan.

„Što ne postoji nikakva institucija iza njega koja garantuje neku njegovu stabilnost. Ja to vidim kao neku prednost, zato ja i trgujem tom valutom, zato trgujem kriptovalutama jer se posmatra kao roba i sigurno će se povećati njegova vrednost što je ponuda veća“, ocenjuje Rakočević.