Blumberg: EU stavlja Srbiju na crnu listu poreskih rajeva?

Biznis 23. nov 201717:32 > 17:34
Izvor: Shutterstock

Srbija se nalazi među 36 zemalja koje bi mogle da dođu na crnu listu poreskih rajeva koju razmatra Evropska unija, preneo je Blumberg.

Na preliminarnoj listi s ovonedeljnim datumom, nalaze se i Turska, Jermenija, Kukova ostrva, Maršalova ostba, Panama i Tunis.

Ambasadori članica EU treba da razmotre listu uoči sastanka ministara finansija koji 5. decembra treba da odluče da li da te zemlje priključe listi „nekooperativnih teritorija u poreskim pitanjima“.  

Iako su članice EU podeljene oko toga da li zemljama koje se nađu na listi treba uvesti finansijske sankcije, samo uključivanje na listu moglo bi da rezultira lošom reputacijom tih zemalja, i da poveća pritisak na evropske kompanije da se uzdrže od investiranja u te zemlje, navodi Blumberg.  

Nekoliko država EU, među kojima je Francuska, podržava kaznene mere kao što je isključenje iz međunarodnog finansiranja, ali odluka o tome za sada nije doneta.  

Predstavnik Velike Britanije rekao je na jučerašnjem sastanku radne grupe ponašanja da je Turska važan partner EU, dok su stručnjaci naveli da bilo koja odluka o zaobilaženju tehničkih kriterijuma za stavljanje na crnu listu može biti doneta jedino na političkom nivou.   Konačnu listu moraju da potvrde predstavnici svih 28 članica EU, a očekuje se da ona bude objavljena 5. decembra.