ZTE razmatra dodatne mogućnosti poslovanja u Srbiji

Biznis 26. nov 201711:13 > 13:44
Izvor: Tanjug / Narodna skupština

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković započela je zvaničnu posetu Kini obilaskom ZTE korporacije za telekomunikacionu opremu i sisteme u Pekingu gde je sa potpredsednikom kompanije Alanom Linom razgovarala o njihovim planovima razvoja i planovima poslovanja u Srbiji.

Potpredsednik kompanije Alen Lin rekao je da kompanija posluje u 160 zemalja i da se u velikoj meri oslanja na domaće inženjere, što je slučaj i sa Srbijom, navodeći da će razmotriti dodatne mogućnosti poslovanja u Srbiji u izgradnji i modernizaciji, saopštila je Skupština Srbije.  

Lin je rekao i da ima velika očekivanja da ZTE korporacija može da pruži značajan doprinos u digitalizaciji i razvoju informacionog društva.

Maja Gojković je rekla da je za Srbiju izuzetno značajno da jedan od vodećih inovatora u svetu nastavi sa ambicioznim planom poslovanja u Srbiji, dodajući da je impresionirana rezultatima kompanije i vizijom razvoja u budućnosti.  

Izrazila je zadovoljstvo jer je Srbija jedna od 160 zemalja u kojoj korporacija posluje i dodala da je potpisivanjem više sporazuma napravljena dobra osnova za dalji razvoj i produbljivanje saradnje i u drugim oblastima.  

Pozvala je rukovodstvo kompanije da razmotre mogućnosti još većeg prisustva u Srbiji i intenziviranje aktivnosti na planu informacionih tehnologija i pozdravila plan učešća kompanije u projektu izgradnje brze pruge Beograd-Budimpešta.  

Gojković je zahvalila i na tome što je ZTE korporacija bila jedna od prvih koja je Srbiji uputila pomoć tokom poplava 2014. godine. 

Predsednica Skupštine Srbije u zvaničnoj poseti Kini boravi na poziv predsednika Stalnog odbora Svekineskog narodnog kongresa Džanga Deđijanga, sa kojim će se sastati u ponedeljak, 27. novembra.

Razgovor sa potpredsednicom Svekineskog narodnog kongresa

Tanjug / Narodna skupština

Gojković je danas razgovorala sa potpredsednicom Svekineskog narodnog kongresa Kine Šen Juejue. Gojković je rekla da bilateralne odnose dve zemlje odlikuje prijateljstvo, uzajamno poverenje i međusobna podrška po svim važnim pitanjima.  

Kako je saopštila Skupština Srbije, ona je navela i da dalje produbljivanje sveobuhvatnog strateškog partnerstva i saradnje na svim poljima, ostaje jedan od najvažnijih prioriteta Srbije.  

Šen Juejue je istakla da između Kine i Srbije postoji tradicionalno duboko prijateljstvo, koje se razvija intenzivnim susretima zvaničnika. 

One su istakle da saradnja zakonodavnih institucija predstavlja važan segment daljeg produbljivanja sveobuhvatnog strateškog partnerstva Srbije i Kine i ocenile da je dosadašnja parlamentarna saradnja, koja se odvija na osnovu Memoranduma o saradnji dva parlamenta, potpisanog tokom posete predsednika Svekineskog narodnog kongresa Džanga Deđijanga Srbiju u julu ove godine, veoma uspešna.  

Ocenile su da će dalje produbljivanje odnosa doneti formiranje zajedničke komisije dva parlamenta, koje je planirano Protokolom o saradnji, koji će biti potpisan sutra tokom susreta Maje Gojković sa predsednikom Svekineskog narodnog kongresa Džangom Dedjijangom.  

Gojković je zahvalila Kini na podršci Srbiji po važnim nacionalnim pitanjima, kao i na podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu i nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije.  

Juejue je navela da uz stalan razvoj političkih odnosa dve zemlje intenzivno razvijaju trgovinsko ekonomsku saradnju i istakla veliki značaj učešća Srbije u projektima „Pojas i put“ i formatu saradnje „Kina-CIES“, gde Srbija ima vodeću ulogu.