Počela izgradnja brze pruge Beograd – Budimpešta

Biznis 28. nov 201714:58 > 15:30
Tanjug/Rade Prelić

Počeli su radovi na modernizaciji i rekonstrukciji železničke pruge Beograd-Budimpešta, na deonici od Beograda do Stare Pazove dužine 34,5 kilometara.

Radove na toj deonici će izvoditi kineske kompanije Čajna rejlvejz internešnel (China Railways International) i Čajna konstrakšn kompani (China Construction Company) a vrednost ugovora je 350,1 milion dolara.

Planirano je da deonica bude završena u roku od tri godine, a kompletna brza pruga Beograd-Budimpešta za šest godina.

Modernizacija pruge Beograd-Budimpešta prvi je prekogranični projekat u okviru saradnje Kine i zemalja centralne i istočne Evrope, a koji zajednički realizuju Srbija, Mađarska i Kina.

Ukupna vrednost radova u Srbiji, na pruzi do granice sa Mađarskom dužine 184 kilometra, je oko dve milijarde dolara. Priprema tog projekta je trajala tri godine.

Na delu pruge Beograd Centar-Stara Pazova biće kompletno rekonstruisana i modernizovana građevinska i elektrotehnička infrastruktura da bi vozovi od Beograda do Batajnice mogli da idu brzinom do 120 kilometara na sat, a od Batajnice do Stare Pazove, gde će biti četiri koloseka, i do 200 kilometara na sat.

Sada se vozovi na toj pruzi kreću maksimalnom brzinom do 70 kilometara na sat.

Za finansiranje radova na deonici Beograd-Stara Pazova uzet je kredit od kineske Export-import banke u vrednosti 297,6 miliona dolara. Godišnja kamatna stopa na tu pozajmicu je dva odsto, rok otplate je 180 meseci i poček 60 meseci. Predviđeno je da roba, tehnologije i usluge koje se nabavljaju iz tog kredita budu nabavljene pretežno u Kini.

Obeležavanju početka radova na Železničkoj stanici Zemun prisustvovali su premijerka Srbije Ana Brnabić, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i zamenik direktora Nacionalne komisije za razvoj i reformu Kine Vang Sjaotao.

Deonica od Stare Pazove do Novog Sada već se rekonstruiše sredstvima iz ruskog kredita, a radove izvodi kompanija “RŽD Internešenel“.

Brnabić: Istorijski dan za Srbiju

Premijerka Ana Brnabić kazala je da je početak radova na rekonstrukciji i modernizaciji pruge Beograd-Budimpešta istorijski dan za Srbiju i dokaz da se radi na strateškom razvoju zemlje.

Ona je na obeležavanju početka radova na deonici te pruge od Beograda do Stare Pazove istakla da je to najveći projekat u okviru kineske inicijative „Jedan pojas jedan put“, kao i formata saradnje Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope.

„Ovaj projekat je važan jer je prvi prekogranični projekat u okviru saradnje ’16 plus jedan’, potpisan je prvi tripartitni ugovor za njegovu realizaciju, a prvi je projekat izmedju Kine i EU, preko Srbije“, istakla je Brnabić.

Tanjug/Rade Prelić

Dodala je da je ponosna na saradnju Srbije i Kine i zahvalna celom timu koji je pripremao taj projekat, na čelu sa Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, i kineskim partnerima.

Po rečima premijerke, i mađarski premijer Viktor Orban je pohvalio Srbiju koja je pre Mađarske obavila pripreme za početak izgradnje brze pruge Beograd-Budimpešta.

„Ovaj projekta je važan i zbog toga što pokazuje kako se planski i strateški razvija zemlja. Ne zapostavlja se ni jedan pravac razvoja, jednako kao saobraćajni koridori tako je važna i brza pruga“, kazala je Brnabić.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović je kazala da je priprema izgradnje brze pruge Beograd-Budimpešta trajala tri godine.

Ona je navela da su pre ulasku u taj projekat predstavnici Vlade Srbije bili svesni „da se u domaće pruge nije ulagalo 30 godina, da nemamo vozove i da su brzine vozova na prugama u Srbiji bile 35 do 45 kilometara na čas“.

„Posle tri godine uspeli smo da modernizujemo 250 kilometara pruga, nabavili smo novih vozova koliko god smo mogli, a imamo i veći broj putnika i tereta“, naglasila je ona.

Ministarka Mihajlović je navela da je cilj da što više građana i privrednika koristi železnicu za prevoz.

Zamenik direktora Nacionalne komisije za razvoj i reformu Kine Vang Sjaotao je obećao da će radovi na deonici pruge od Beograda do Stare Pazove biti zavšeni u planiranom roku i da će kineske kompanije poštovati sve propise i zakone u Srbiji.