Brnabić: Od koncesije imaćemo milijardu i po evra

Ekonomija 06. jan 201811:18 > 14:47
TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Premijerka Ana Brnabić je rekla da je ponosna što je predsednik vlade zemlje koja se odlučila za "ovako profesionalnu odluku" - koncesiju aerodroma, koju je dobila francuska kompanija "Vanci erport". Istakla je da će koncesija doneti milijardu i petsto miliona evra prihoda i naknada u tih 25 godina.

Sinoć je objavljeno da je Vlada Srbije konzorcijumu koji predvodi francuska firma „Vanci erpor“ (Vinci Airport) dala na 25 godina koncesiju za aerodrom za 501 milion evra.

Premijerka je navela da je ponuda francuske firme „Vanci erpor“ (Vinci Airport) bila najbolja.

Finansijski, tehnički i pravni kriterijumi su bili ključni, navela je. Istakla je da će to biti milijardu i petsto miliona evra prihoda i naknada za koncesiju u tih 25 godina.

Sa ovom koncesijom dajemo signal lokalnim samoupravama da postoje investitori koji žele da finansiraju kroz javno privatno partnerstvo, navela je.

Brnabić je istakla da je tim koji je odlučivao o koncesionarima bio veoma profesionalan.

Za budžet 417 miliona evra, 84 malim akcionarima

Predsednik Aleksandar Vučić je rekao da je projekat započet u vreme njegove Vlade, ali da je veći deo uradila ova, po tom pitanju. Čestitam jer je to veliki uspeh, rekao je Vučić.

Očekivao sam prvo između 300 i 350 miliona evra, rekao je Vučić. Kada sam shvatio da nam kreditni rejting raste, povećao sam na 400, a dobili smo 501 milion evra, naveo je.

„Od toga 417 miliona evra je budžetskih prihoda, a 84 miliona dobijaju mali akcionari, građani Srbije“, rekao je predsednik Srbije.

Da nismo napravili Er Srbiju ne bismo mogli da dobijemo više od 50 miliona evra, dodaje.

Vučić je istakao da će ljudi koji rade na aerodromu ostati na tim mestima, a da će 732 miliona evra biti nivo investicija.

Obaveza im je da naredne tri godine ne mogu da povećavaju taksu, dodao je.

U ugovoru stoji da će aerodrom imati 10 miliona putnika 2030, a više od sedam miliona 2024. godine, naveo je predsednik Srbije.

Ovo je izvanredan signal za dolazak investitora u Srbiju, želim da kažemo da su neke druge kompanije bile veoma blizu, kad se neki pitaju zašto još dodatnih sedam dana (za odluku), rekao je. „Bar još dve kompanije su bile veoma blizu ponude. Mislim da je jedna od stvari koja je presudila u odluci odnos prema zaposlenima na aerodromu… Pojačavaće se naš aerosaobraćaj, taj aerodrom će izgledati bolje, prvo kad uđete u neku zemlju što vidite, to je aerodrom“, kazao je.

Važna vest je što ćemo imati punu slobodu da razvijamo naše regionalne aerodrome – u Nišu, Ponikve, možda i Kraljevo, dodao je.

Mihajlović: Koncesija aerodroma je veliki uspeh

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, izjavila je da je koncesija za Aerodrom „Nikola Tesla“ veliki uspeh koji će omogućiti da se aerodrom još brže razvija. 

Ona je u saopštenju istakla i da će to omogućiti i da Srbija postane čvorište vazdušnog saobraćaja u regionu, dodavši da je koncesija još jedan dokaz stabilnosti i ispravnosti strateškog puta Srbije. 

„Velika međunarodna kompanija koja zaključuje ugovor na 25 godina vredan 1,5 milijardi evra, odlučuje se za investiciju samo ako je sigurna da je zemlja politički stabilna i da se ekonomski razvija“, kaže Mihajlović.Istakla je i da potpuni preokret u vazdušnom saobraćaju koji je napravljen u poslednje četiri godine pokazuje kakve rezultate kao zemlja možemo da ostvarimo kad imamo viziju, energiju i radimo zajedno da ostvarimo naše ciljeve. 

„Pre četiri godine imali smo urušenu nacionalnu avio-kompaniju JAT, a danas imamo uspešnu kompaniju “Er Srbija” koja leti na više od 40 destinacija“, navela je ona, dodaje se u saopštenju. 

Prema njenim rečima, to pokazuje i profit aerodroma koji je 2012. godine bio 130.000 evra, a u 2017. iznosiće između 28 i 29 miliona evra. 

„U 2013. smo imali 3,54 miliona putnika, a u 2017. godini 5,34 miliona putnika“, kazao je Mihajlović. 

Naglasila je i da je poslovanje aerodroma važan signal svima koji razmišljaju o ulaganju u Srbiju, ali i putokaz drugim državnim kompanijama kakve rezultate mogu da ostvare ako rade odgovorno i sa jasnom vizijom. 

„Posebnu zahvalnost dugujemo zaposlenima i rukovodstvu aerodroma, kao i stručnom timu koji je vodio proces koncesije“, rekla je ona. 

Dodala je i da je važno da je ceo postupak izbora koncesionara sproveden transparentno, stručno i profesionalno i da sad, kako je istakla možemo da se okrenemo realizaciji ugovora, razvoju aerodroma i novim investicijama u ovu kompaniju.