Mihajlović: Gradićemo i deonicu od Novog Beograda do Surčina

Biznis 01. mar 201811:24 > 11:27
Tanjug/Kabinet potpredsednice Vlade Srbije/Mileta Mirčetić

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović obišla je radove na izgradnji auto-puta Surčin-Obrenovac i poručila da radovi na tom gradilištu ne kasne ni dan i da predstavljaju primer kako se vode veliki projekti.

„Danas je tačno godinu dana otkako smo obeležili početak radova. Za tih godinu dana radovi ne kasne ni dan, već idu i malo ispred roka, i izvedeno je 29 odsto radova“, rekla je Mihajlovićeva, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva.

Ona je dodala da je saradnja Ministarstva sa Gradom Beogradom primer kako treba da se rade veliki projekti, zahvalivši se i izvođaču, kineskoj kompaniji CRBC.

„U narednih mesec dana počeće pregovori za zaključenje komercijalnog ugovora za deonicu od Novog Beograda do Surčina, dužine oko 10 kilometara, kako bismo obezbedili još kvalitetniju vezu Beograda sa Koridorom 11“, rekla je Mihajlovićeva i dodala da će na Koridoru 11, sa ovom godinom, biti kompletirano 109 kilometara auto-puta, a do 2022. godine oko 140 kilometara.

Navela je da su „Putevi Srbije“ samo u prošloj godini uložili oko 1,5 milijardi dinara u putnu infrastrukturu, a da u ovoj godini planiraju da ulože oko 3,5 milijardi dinara.

Ona je istakla da Srbija i Kina imaju ne samo prijateljske, već i dobre ekonomske odnose, da realizuju zajedničke projekte u putnoj infrastrukturi i na železnici, a da će Beograd biti domaćin samita gradonačelnika u okviru mehanizma saradnje Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope.

Ambasador Kine Li Mančang, koji je zajedno Mihajlovićevom obišao gradilište mosta preko Save i Kolubare na auto-putu Surčin-Obrenovac, zahvalio je potpredsednici Vlade Srbije na dobroj saradnji u realizaciji projekata.

„U Beogradu imamo puno zajedničkih projekata, što govori o poverenju koje postoji izmedju dve vlade i dva naroda i o poverenju srpskog naroda prema kineskoj kompaniji kojoj je poveren ovako veliki projekat“, rekao je Mančang.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali rekao je da je izgradnja auto-puta Surčin-Obrenovac važna za brži razvoj ove dve beogradske opštine, ali i za spajanje Koridora 11 sa Koridorom 10.

On je zahvalio potpredsednici Vlade Srbije što se sve aktivnosti realizuju po planu i dodao da projekti kao što su most Mihajlo Pupin, auto-put Surčin-Obrenovac i gondola koju će Beograd graditi uz pomoć Vlade pokazuju da se zajedničkim radom pomeraju granice i prestonica brže razvija.