Brnabić: Mir u regionu preduslov za ekonomski razvoj

Biznis 03. maj 201812:03 > 12:10
Izvor: N1

Regionalna saradnja i očuvanje mira i stabilnosti preduslov su za privlačenje domaćih i stranih investicija i za dalji ekonomski razvoj, i temelj su napretka celog regiona, rekla je premijerka Srbije Ana Brnabić na otvaranju ekonomskog foruma na Jahorini.

Istakavši da je obaveza odgovornih lidera da zajednički rade na stvaranju boljeg života, izvesnosti i prosperiteta svih građana, Brnabić je naglasila da je evropska perspektiva regiona posebno važna.

Prema njenim rečima, članstvo u EU nije cilj sam po sebi, već su ključne reforme koje sprovodimo u procesu evropskih integracija i koje vode transformaciji u moderna i uređena društva.

Brnabić je ocenila da se region suočava sa sličnim izazovima u procesu reformi i evropskih integracija i da su upravo zato politička volja, razumevanje i jačanje saradnje ključni za dalji napredak.

Srbija je posvećena jačanju i unapređenju ekonomske saradnje na zapadnom Balkanu, jer je jaka ekonomija ključ jakog i uspešnog regiona, naglasila je Brnabić.

Uz ocenu da je privredna saradnja Srbije i Bosne i Hercegovine dobra, ona je iznela podatak da je prošla godina bila rekordna u međusobnoj robnoj razmeni, koja je dostigla 1,7 milijardi evra.

Predsednica vlade istakla je da je rast BDP u prvom kvartalu ove godine bio 4,5 odsto, što je značajno više od projektovanog rasta od 3,9 procenata, i istakla da je to rezultat reformi koje je započela prethodna, a nastavila ova vlada.

To je odlična vest i za Republiku Srpsku i BiH, jer sa jačanjem srpske privrede može se očekivati i veći nivo investicija u BiH i dalje jačanje ekonomske saradnje, naglasila je Brnabić.

Ona je posebno istakla ocenu iz izveštaja Evropske komisije, u kojem se naglašava konstruktivna uloga Srbije kada je reč o regionalnoj saradnji i odnosima u regionu.

Ostajemo posvećeni tim ciljevima, jer je to od suštinskog značaja za mir, stabilnost i napredak regiona, i za bolji život naših građana, zaključila je Brnabić.

Treći „Jahorina ekonomski forum“ organizuje Udruženje ekonomista Republike Srpske, u saradnji sa Savezom ekonomista Srbije, a na otvaranju su se učesnicima obratili i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i član predsedništva BiH Dragan Čović.