Forum na Jahorini – saradnja dobra, prepreke političke

Biznis 03. maj 201818:27 > 18:34
Izvor: Printscreen

Na Jahorini - regionalni ekonomski forum. Lideri kažu da je su nove investicije preduslov regionalna saradnja i očuvanje mira i stabilnosti. Okupljeni su zadovoljni privrednom saradnjom zemalja u regionu - trgovina raste, kao i pojedinačne privrede. Ali, prepreke ostaju, tradicionalno, u politici.

Iza ekonomije – politika. I kako kaže srpska premijerka, slični izazovi u procesu reformi i evropskih integracija. Zato je, dodaje, neophodna jača saradnja i ekonomsko povezivanje i, kako je rekla, neka vrsta carinske unije. Ali i rešavanje pitanja granica, koje, smatra, treba rešavati bilateralno, ne na arbitražama.

„Videli smo kako se završila međunarodna arbitraža između, danas dve članice EU, Slovenije i Hrvatske. Tako da, i međunarodne arbitraže u balkanskim izvedbama izgledaju dosta drugačije i onako kako ni EU ne očekuje…Bez zatvrorenih pitanja granica ne možemo imati stabilan i predvidljiv region“, izjavila je srpska premijerka Ana Brnabić.

Kad je reč o bilateralnim odnosima. kaže da je privredna saradnja Srbije i Bosne i Hercegovine dobra. Dobri su kaže i ekonomski pokazatelji Srbije – rast privrede, zapošljavanje, stabilan kurs i niska inflacija, značajno manji udeo javnog duga u BDP-u.

O saradnji je govorio i predsednik Republike Srpske – o tome da je Srbija izvojila više od deset miliona evra za taj entitet.

„Ovo je period naše najuspešnije i naše najbolje saradnje u smislu konkretizacije. Uvek smo ranije imali verbalno pozivianje na dobru saradnju sada možemo iza sebe da izbrojimo projekte koje smo zajednički ostvarili. Očekujemo da ćemo brzo rešiti problem puštanja u rad mosta na relaciji Bratunac – Ljubovija“, izjavio je Milorad Dodik.

 Jahorinski forum organizuje Udruženje ekonomista Republike Srpske u saradnji sa Savezom ekonomista Srbije. A na njemu je učestvovao i hrvatski član Predsedništva BiH Dragan Čović. Za njega, u prvom planu mora da bude povezivanje zemalja regiona.

„Duboko sam uveren da time pravimo lokalnu mrežu koja može biti šansa kako se regionalno snažnije povezivati, kako učiti jedni od drugih“, izjavio je Čović.

A jedan od konkretnih izazova za Srbiju dolazi iz Saveta Evrope, gde je pokrenut postupak zbog, kako se navodi, „u celini nezadovoljavajuće“ primene preporuka za sprečavanje korupcije parlamentarcima, sudijama i tužiocima. Reč je o preporukama Grupe zemalja protiv korupcije – GRECO.

„I ovo je jedna od tih stvari koje ću pogledati sa mojim timom. Ukoliko se radi o parlamentarcima i tužiocima, nisam sigurna šta Vlada može da uradi u tom smislu, ali Vlada jako mnogo ulaže i resursa i energije u borbu protiv korupcije“, uverava Ana Brnabić.

Osim korupcije, na forumu je bilo reči i o problemu odlaska mladih, koji je zajednički za ceo region.