Ministarstvo: Uber i CAR:GO mogu da rade, ali po zakonu

Ekonomija 11. maj 201815:39 > 15:42
N1

Firme koje se preko mobilnih aplikacija bave prevozom putnika, Uber i CAR:GO, mogu da rade u Srbiji, ali u skladu sa Zakonom o prevozu putnika u drumskom saobraćaju, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Cilj tog ministarstva je, kako je navedeno, uređenje uslova za obavljanje taksi delatnosti koje će svima omogućiti da rade, ali pod jasnim i jednakim uslovima koje propisuje zakon.

„Kao što je nedopustivo da bilo ko iz ličnih ekonomskih, pa i političkih interesa blokira dvomilionski grad, tako je važno i zbog taksi preduzetnika i svih građana koji koriste njihove usluge da svi koji se bave taksi delatnošću, uključujući i firme kao što su CAR:GO i Uber, budu registrovani i rade na osnovu krovnog zakona koji reguliše ovu delatnost, a to je Zakon o prevozu putnika u drumskom saobraćaju“, ističe se u saopštenju.

Ministarstvo insistira da se delatnost javnog prevoza obavlja u skladu s važećim propisima koji regulišu prevoz putnika i koji su već usklađeni sa propisima EU.

„Zbog toga smo formirali i radnu grupu koja priprema izmene i dopune Zakona o drumskom prevozu putnika, koje će omogućiti da se jasnije definišu uslovi obavljanja postojećih vidova prevoza putnika, na način kako je to uređeno sličnim zakonima u Evropskoj uniji“, piše u saopštenju.

Dodaje se da Ministarstvo ostaje otvoreno za razgovor sa svim stranama zainteresovanim da se taksi delatnost uredi po evropskim standardima i u interesu građana Srbije, polazeći od stava da su jasna pravila za sve i tržišna konkurencija jedini način da građani dobiju siguran i kvalitetan prevoz po najpovoljnijoj ceni.

Taksisti koji su juče protestovali u Beogradu blokadom saobraćaja na Trgu Slavija tražili su zabranu rada firmi koje preko mobilnih palikaciju pružaju usluge prevoza putnika, navodeći da im je to nelojalna konkurencija.

Digitalna Srbija: Ograničavanje konkurencije

Inicijativa Digitalna Srbija saopštila je da smatra da najava državnih organa, objavljena nakon sastanka sa članovima Ugovorne privredne taksi komore Srbije, o izmenama propisa kojima će biti „onemogućeno i sankcionisano nezakonito organizovanje taksi prevoza putem interneta i drugih aplikacija“, nije u skladu sa principima slobodnog tržišta i opredeljenju Vlade Srbije o podršci savremenim načinima poslovanja.

„Na osnovu informacija kojima raspolažemo, verujemo da bi ovakav potez dodatno doprineo ograničavanju konkurencije i ugrozio kvalitet usluga koje su potrebne građanima“, navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da je posao države da obezbedi fer uslove za sve učesnike na tržištu koje je slobodno i da osigura poštovanje zakona.

„S druge strane, verujemo da država treba i da aktivno podrži inovativno poslovanje, nove poslovne modele i transformaciju tržišta i zakona koji ga regulišu u skladu sa razvojem savremenih tehnologija i potrebama današnjeg korisnika. Svesni smo da je ovo situacija u kojoj su se pre Srbije našle druge mnogo razvijenije evropske zemlje, ali i zemlje u našem okruženju sa kojima lakše možemo da se poistovetimo“, saopštila je Digitalna Srbija

U saopštenju se podseća da su, i pored svih teškoća na koje su naišli, zemlje poput Velike Britanije, Nemačke, ali i Hrvatske, Mađarske i Rumunije, „našle načine da omoguće inovativnim poslovnim modelima da funkcionišu, unapređujući konkuretnost na zadovoljstvo svih strana“.

„Sigurni smo da će Vlada Srbije, u skladu sa svojim otvorenim opredeljenjem da podržava inovativne modele poslovanja i digitalnu transformaciju celokupnog društva, umeti da prepozna koliko je važno omogućiti uslove za tržište na kome se cene formiraju slobodno, korisnici dobijaju najbolju moguću uslugu, a inovacije su poželjne i pomognute, a ne sputane“, piše u saopštenju.