Veselinović: Vlast je stranim investitorima dozvolila sve

Biznis 23. maj 201810:31 > 10:39
N1

Predsednik sindiakta Sloga Željko Veselinović izjavio je u Novom danu TV N1 da se situacija u turskoj fabrici Kajzen u Smederevu ne razlikuje mnogo od većine drugih firmi u Srbiji, u kojima radnici rade za niske plate pod katastrofalnim uslovima. Stranim investitorima je u Srbiji dozvoljeno da rade šta hoće, ocenio je on.

 Kada je turska kompanija Kajzen tokom 2016. godine najavljivala da će otvoriti fabriku u Smederevu govorilo se da će se radnicima obuka plaćati 10.000 dinara, da će za topli obrok dobijati 1.700 dinara i da će imati plaćeni prevoz.

Tada je rečeno da će u smederevskom tekstilnom pogonu u početku raditi 270 ljudi, da će do juna 2017. godine broj zaposlenih porasti na 800 sa projekcijom da u narednih nekoliko godina uposle oko 2.500 radnika.

Danas je situacija, prema rečima Veselinovića, potpuno drugačija – u Kajzenu su svi radnici zaposleni na određeno vreme za platu od 25.000 dinara, 300 radnica koristi jedan toalet, a zaposlenima je zabranjeno da formiraju sindikat. Radnici pritom trpe svakodnevni mobing, torturu i seksualno uznemiravanje, tvrdi predsednik sindikata Sloga.

Budući da je radnicima kasnila redovna zarada i da im šest meseci nije isplaćen prekovremeni rad, zaposleni u Kajzenu su 11. maja obustavili proizvodnju, i u toku dana im je isplaćen novac koji im se duguje, kaže Veselinović i dodaje da je već narednog dana, sedmoro zaposlenih pozvano kod direktora proizvodnje kako bi im bio uručen otkaz.

Veselinović tvrdi da je direktor zastrašivao radnike tvrdeći da su objavljivanjem fotografija iz fabrike odali službeni tajnu, i da su četiri radnice iz straha potpisale sporazumni raskid ugovora o radu, dok je troje radnika odbilo da potpiše.

“Rečeno je da će dobiti otkaz na kućnu adresu. Nikome još nije stigao otkaz. Voleo bih da vidim šta piše. Da li piše da su dobili otkaz zbog objavljivanja fotografija na Fejsbuku, pa da tužimo”, kaže on.

Veselinović kaže i da poslodavac po Zakonu ne može da se ponaša kao turski Kajzen. Posle probnog rada od tri meseca radnici koji su zadovoljili, kako kaže, trebalo bi da dobiju ugovor za stalno, a na minimalnu platu bi trebalo da dobiju još 20 odsto, objašnjava on.

Zakoni se, međutim, ne poštuju jer je stranim investitorima u Srbiji dozvoljeno da rade šta hoće, kaže predsednik Sloge. Predsednik Republike, kako kaže, ide u problematične zemlje i investitorima nudi sve pogodnosti.

“Pored tih ogromnih subvencija, njima je dozvoljeno sve, radnicima mogu da rade šta hoće”, ističe on.

Veselinović ipak nije znao da kaže da li je Kajzen dobio subvencije od države i o koliko novca je reč. Na pitanje kako onda može da tvrdi da turski poslodavac dobija novac iz državnog budžeta ako ne postoji nijedan papir ili javni podatak o tome, predsednik sindikata Sloga rekao je da “svi znamo da dobijaju subvencije”, a da papira nema, jer je ovo “Divlji zapad”.

Sloga se povodom problema u Kajzenu obratila pismom ministru rada Zoranu Đorđeviću u kojem ga je podsetila na njegove reči da nijedan radnik ne može dobiti otkaz zbog sindikalnog organizovanja, ali odgovor i dalje čekaju.

Pritom je inspekcija rada, od svih navedenih nepravilnosti u Kajzenu, utvrdila samo da radnik za čišćenje fleka na majicama i radnica koja čisti toalet nisu adekvatno obučeni za taj rad.

Radnici Kajzena od poslovodstva su dobili papir šta treba da kažu ako ih inspekcija nešto pita i to su morali da nauče kao pesmicu, kaže Veselinović i ističe da to pokazuje da je turski investitor samo fiktivno predmet interesovanja.

Veselinović je i član odborničke grupe Saveza sa Srbiju u Skupštini Beograda, ali ističe da njegovo sindikalno delovanje nije motivisano dnevnom politikom.

Kaže da se Sloga priključila Savezu za Srbiju kako bi jednog dana ušla u republički parlament i sprečila usvajanje antiradničkih zakona.