Srbija kreće u razvoj rečnih luka sa kompanijom iz UAE

Biznis 23. maj 201812:57 > 12:59
TANJUG/ KABINET POTPREDSEDNICE VLADE/ M. MIRCETIC

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović potpisala je danas sa predsednikom kompanije "Dubai port vorld" sultanom Ahmedom bin Sulajemom Memorandum o razumevanju i saradnji na projektima razvoja rečnih luka.

„Svedoci smo da se u poslednjih 40 godina nije ulagalo u vodni saobraćaj. U proteklih nekoliko godina uredili smo ceo sistem vodnog saobraćaja – zakonodavne aktivnosti, uređenje lučke infrastrukture, aktivnosti usmerene na što kraće stajanje brodova na granici i danas smo u fazi kada možemo da razgovaramo o investicijama“, rekla je Mihajlović.

Mihajlović je rekla da je memorandum sa „Dubai port vorld“ važan, jer se potpisuje sa najboljima i znači izradu studije izvodljivosti kako da jedna tako uspešna kompanija počne da gradi u Srbiji.

„Položaj Srbije u ovom delu Evrope daje nam komparativnu prednost u odnosu na druge zemlje. Ovo je prvi važan korak i iskreno se nadam da već sledeće godine možemo krenuti u izgradnju nove, moderne luke“, navela je ona.

Sultan Ahmed bin Sulajem izrazio je zadovoljstvo zbog napretka koji Vlada Srbije i UAE ostvaruju u poslednjih nekoliko godina, a potpisivanje Memoranduma o razumevanju tačka prekretnica u daljem unapređenju bilateralnih odnosa.

„Srbija i UAE imaju tradicionalno dobre odnose, raduje me što ćemo proširiti saradnju i na polju vodnog saobraćaja, jer želimo da spojimo Srbiju sa ostatkom sveta. Veoma smo zainteresovani za uvoz i izvoz i u najskorijem periodu predstavićemo Vladi Srbije predlog kako da unapredimo saradnju u toj oblasti“, rekao je Bin Sulajem.

Mihajlović je gostu na poklon uručila azbuku u zlatovezu, rad žena sa sela, članica Etno-mreže, navodi se u saopštenju Ministarstva.