Malinari traže ostavku Nedimovića i prete širenjem protesta

Biznis 04. jun 201811:55 > 18:00
Izvor: Tanjug / Edib Tahirović

Nakon što su današnji pregovori propali, malinari traže ostavku resornog ministra Branislava Nedimovića i prete da će se protesti raširiti i na druge gradove.

Pogledajte izveštaj Vesne Đurović:

Malinari obustavljaju berbu?

Predsednik Asocijacije malinara Srbije Dobrivoje Radović rekao je da će proizvođači tog voća obustaviti berbu ukoliko otkupljivači ponude otkupne cene manje od 200 dinara.

On je za agenciju Beta rekao da je na današnjem sastanku dogovoreno da se od svih opština i gradova zatraži da hitno zakažu sednice i da pozovu otkupljivače da saopšte otkupne cene.

„Hoćemo prvo da znamo sve ponude za otkup maline jer je tek nekoliko njih objavilo da nude od 50 do 100 dinara za kilogram što je izazvalo nezadovoljstvo u Prijepolju i blokadu magistrale prema Crnoj Gori“, rekao je Radović.

On smatra da proizvođači ne treba da blokiraju puteve, već obustave berbu malina kao kontrameru protiv otkupljivača, vlasnika hladnjača i izvoznika.

On je rekao da je ove godine rod malina tridesetak odsto manji nego lane i da nema hiperprodukcije tog voća da bi cena bila tako niska.

Vlasnici hladnjača i izvoznici, po rečima Radovića, ucenjuju i proizvođače i vlasnike malih hladnjača, jer za smrznute i upakovane maline iz prošlogodišnjeg roda nude manje nego što su oni tada platili sveže.

„Dokaz da su izvoznici ucenjivači je da je u Srbiji registrovano 190 izvoznika maline, ali samo četiri firme izvezu 37 odsto ukupnih količina maline koja se proizvede u Srbiji“, rekao je Radović.

On je ocenio da je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije „gluvo na probleme proizvođača maline jer je na poslednji sastanak poslalo tržišnog inspektora“.

Radović je rekao da bi ovih dana trebalo da počne da radi Nacionalni savet za malinu koji bi trebalo da prouči tržište i predlaže rešenja.

Magistralni put ka Crnoj Gori i dalje u prekidu

Magistralni put ka Crnoj Gori i dalje je u prekidu kod Vladičanskog dvora u Prijepolju zbog blokade malinara. Malinari protekle noći nisu uspeli da se dogovore sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede da otkupna cena roda bude 180 dinara.

Malinari očekuju da im se obrati predsednik Srbije Aleksandar Vučić ili premijerka Ana Brnabić od kojih traže da im u dogovoru sa hladnjačarima garantuju minimalnu otkupnu cenu od 180 dinara.

Brnabić je poručila danas malinarima da će razgovarti s njima tek kada odblokiraju magistralu, ali je naglasila da Vlada Srbije ne može da utiče na tržišnu cenu malina.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović prethodno je izjavio da država ne može da učini ništa kada je u pitanju cena maline.