Otkupna cena maline pala u Leskovcu na 80 dinara

Biznis 17. jun 201822:51 > 22:54
Izvor: N1

Otkupna cena maline u Leskovcu pala je danas sa 100 na 80 dinara, koliko su plaćali manji hladnjačari, a nagli pad cene pravdali su kišom, iako je proteklih dana padala mestimično i u manjem obimu, kao i navodnim lošim kvalitetom tog voća.

Malinar Jovan Ristić rekao je za Betu da je otkupna cena katastrofalna i da nije znao šta ga je snašlo kada je predao skoro tonu malina otkupljivaču u Bratmilovcu kod Leskovca.  

„Kaže mi vlasnik hladnjače: 80 dinara, uzmi ili ostavi’. Došlo mi je da plačem, jer nisam imao izlaz. Berače sam već platio, robu predao, noć se bližila i nisam imao snage da tražim drugog otkupljivača“, kazao je Ristić.  

Taj hladnjačar iz Bratmilovca je rekao Beti da je morao da ponudi nižu cenu jer je malina u Leskovcu „vrlo lošeg kvaliteta“, odnosno, kako je rekao, „zlo od kvaliteta“, te da je „buđava“ i da je „povukla vlagu iz vazduha“.  

Za razliku od malih, veliki otkupljivači, poput „Jugpromoma“, „Strela Klajić“ i „Fungo jug“, i dalje plaćaju kilogram maline po 100 dinara.  

Direktor „Fungo juga“ Bratislav Jovanović ocenjuje da su maline u Leskovcu odličnog kvaliteta.  

„Lično mislim da cena ne bi smela da ide ispod 100 dinara i 105 sa prevozom do hladnjače, koliko mi plaćamo. Što se nas tiče, trudićemo se da zadržimo tu cenu jer je, kao i prošle, i ove godine malina u Leskovcu odličnog kvaliteta“, istakao je Jovanović.  

Beta saznaje da je do naglog pada otkupnih cena maline došlo i u Brusu, gde se danas kilogram otkupljivao po 60 do 80 dinara, u zavisnosti od klase, a u Arilju po 100 i 105 dinara po kilogramu.