Malinari: Dogovoren dalji otkup i cena od 125 dinara

Biznis 19. jun 201816:00 > 16:12
Izvor: Shutterstock

Predsednik Asocijacije malinara Srbije Dobrivoje Radović rekao je da je na sastanku predstavnika tog udruženja sa ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem dogovoreno da se odmah nastavi otkup maline i da otkupljivači vrate cenu sa 50 i 80 dinara po kilogramu na 125 dinara.

Sastanak u Beogradu je hitno dogovoren posle najave proizvođača malina da će započeti proteste vožnjom automobilima širom Srbije, zbog zaustavljenog otkupa tog voća na jugu Srbije i niskih otkupnih cena, koje su sa 125 dinara pre mesec dana smanjene na 50 i 80 dinara po kilogramu. 

„Dovogovorili smo da se hladnjače na jugu Srbije isprazne i malina prebaci u hladnjače u Šapcu i Somboru kako bi se oslobodili kapaciteti i nastavio otkup“, rekao je Radović posle sastanka na kojem je bio i ministar tgovine Rasim Ljajić.

Treći zahtev Asocijacije malinara je, prema njegovim rečima, „da otkupljivači poštuju ugovor o otkupu i da, kada ga potpišu ne mogu jednostrano prekinuti otkup“. 

On je rekao da su malinari od predstavnka Vlade tražili i da se ne dozvoli prevelik uvoz maline u Srbiju. Radović je rekao da je traženo i da se ispita „ko je smišljeno zaustavio otkup malina“ sa obrazloženjem da su hladnjače pune. 

„Oko 75 odsto kapaciteta hladnjača je prazno i to nije razlog za obustavljenje otkupa“, rekao je Radović. 

Novi sastanak na kome će se razgovarati o realizaciji zahteva malinara zakazan je u Ministarstvu poljoprivrede za četvrtak, 21. juna.

Ministarstvo poljoprivrede: Otkup ne sme biti prekinut bez najave

Otkup malina ne sme da bude prekinut bez najave proizvođačima i treba da se odvija po tržišnim pravilima, ocenjeno je na sastanku predstavnika Asocijacije malinara Srbije sa ministrima trgovine i poljoprivrede Rasimom Ljajićem i Branislavom Nedimovićem.

Na sastanku u Beogradu je razgovarano o otklanjanju poremećaja koji su se pojavili u otkupu malina u jednom delu Srbije, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede. 

Ministri su, kako piše u saopštenju, istakli da će se dosledno insistirati na sprovođenju otkupa do kraja berbe koji je isključivo u skladu sa tržišnim pravilima, dok će za svaki drugi pokušaj važiti nulta tolerancija, zbog čega su angažovane sve raspoložive inspekcijske službe.

Predstavnici Asocijacije su obavešteni da su u prethodnom periodu preduzeti i dodatni koraci u cilju sprečavanja eventualnih zloupotreba prilikom uvoza maline u Srbiju.