Na obećanje Vučića dobio put, nejasno ko ga je platio

Ekonomija 26. jul 201818:50 > 18:57
N1

Kilometar seoskog puta u selu Donji Banjani, do kuće Slobodana Petrića, našao se u žiži javnosti nakon što je predsednik države Aleksandar Vučić lično dao nalog za njegovu izradu, a onda i obišao to domaćinstvo po završetku radova.

Gradnja puta koštala je Puteve Srbije skoro osam miliona dinara. Međutim, osim što izgradnja seoskih puteva nije u nadležnosti tog javnog preduzeća, ne zna se ni iz kojih je prihoda put finansiran – od pozajmice Vlade Srbije, kako je rekao Vučić, od putarina, kako kaže direktor Puteva Zoran Drobnjak ili je put bio u Planu poslovanja tog javnog preduzeća, kako uverava resorna ministarka Zorana Mihajlović.

Kasni koridor 10, kasni i 11, samo je Koridor 12 izgrađen na vreme, kako je i obećano. Ne spaja države, meri se metrima, i vodi do kuće Slobodana Petrića iz istiomenog zaseoka Petrić, u selu Donji Banjani, kraj Ljiga.

„Da vam kažem, koliko on nama znači, ne samo meni, nego celom zaseoku, to uopšte nemam snage da vam izrazim, život nam se promenio iz temelja“, rekao je Slobodan Petrić.

Život meštana okolnih sela ostao je isti, pa i sam Petrić priznaje da su ostali ljubomorni.

„Samo što me ne pljuju. Kažu „majku ti, a što tebe to samo, što nije nama?“, priča Petrić.

Njemu, jer on je iskoristio priliku da se 30. marta, na probijanju leve cevi tunela Brančić požali lično predsedniku Vučiću i ispriča mu problem koji ga već 50 godina proganja čak i u snovima.

„Rekao sam mu predsedniče, 50 godina sam gazio blato. Ja sam tu 4 vola vatao nizbrdo, dijete. Ti ne mož da shvatiš šinska kola, nisi ni čula za nji. To je bilo do kolena blato“, kaže Petrić, dodajući da su tražili put i od opštine, ali da nije bilo novca.

Po kratkom postupku, jednom rečenicom upućenom direktoru Puteva Srbije Zoranu Drobnjaku predsednik Vučić rešio je problem.

„Gde je Drobnjak? Drobnjak, nađite način, dobili ste pare!“, rekao je Vučić 30. marta, dodajući da će lično doći u kuću Petrića za dva meseca.

N1

I bi završeno, rečima direktora Drobnjaka. Upravo Putevi Srbije platili su 7 miliona i 700.000 dinara kilometar seoskog puta, iako su po zakonu nadležni isključivo za izgradnju i finansiranje državnih puteva, prvog i drugog prioriteta.

Lokalna samouprava nadležna je za izgradnju lokalnih puteva, a takav je takozvani Koridor 12, nedavno izgrađeni put koji vodi do zaseoka Petrić. Kako se međutim dogodilo da Koridor 12 i onaj pravi – Koridor 11 imaju istog finansijera – državu?

„Imaju para Putevi, dobili su milijardu i 200.000 dinara dinara“ objasnio je tada predsednik Vučić kako će se seoski put finansirati.

I zaista. Sredinom marta Vlada je Putevima Srbije odobrila kratkoročnu beskamatnu pozajmicu od 1,2 milijarde dinara. Istina, ne za izgradnju lokalnih puteva, već da bi Putevi Srbije vratili dugove izvođačima radova, a duguju im milione. Od kojih se para onda gradio lokalni put?

„Sredstva su naravno iz putarine“, tvrdi direktor Zoran Drobnjak.

N1: Iz putarine? Predsednik je rekao da je to od miljardu i 200.000 din koje su Putevi Srbije dobili?

Drobnjak: To je pomoć koju smo dobili od budžeta… 

N1: Pa jesu od putarine ili od budžeta? 

Drobnjak: Svejedno, pare nisu obojene.

Nisu, ali se tokovi novca i njegova namena moraju znati. Zato je u pomoć direktoru pritekla resorna ministarka.

„Dopuna! Pošto se često sačeka Drobnjak koji sve to zna mnogo bolje tehnički nego da sam kaže“, rekla je ministarka Zorana Mihajlović.

Uporna da objasni da kriterijum za izgradnju seoskog puta nije bilo obećanje predsednika države, ministarka kaže – postoji program poslovanja Puteva Srbije i u njemu stavka: pomoć lokalnim samoupravama.

„Ovo nije pijaca. Putevi Srbije ili Koridori, ili bilo koje javno preduzeće nema pravo da od toga pravi pijačnu priču kako pokušavate u stvari da predstavite“, kaže ministarka Mihajlović.

Ako i nije pijačna, jeste medijska, jer ne dešava se često da otvaranju seoskog puta prisustvuje državni vrh.