Rusija najavljuje zabranu uvoza breskvi i kajsija iz Srbije

Biznis 11. avg 201810:07 > 10:09
Shutterstock

Ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović izjavio je da je upoznat s činjenicom da je ruski regulator bezbednosti hrane pronašao gljivicu u breskvama i kajsijama, koje su iz Srbije izvezene u Rusiju posle 13. jula.

Povodom najave da Rusija planira da od 15. avgusta nametne privremenu zabranu uvoza breskvi i kajsija iz Srbije i Makedonije zbog bezbednosnih problema, Nedimović je za današnje izdanje lista „Alo“ rekao da je reč o višoj sili, jer je za stvaranje sporne vrste gljivice odgovorna kišna godina, ali i da je najveća količina voća već izvezena.

„Mi smo do sada izvezli oko 90 odsto ove vrste voća. Problem prave gljivice koje se stvaraju od velike količine vlage u pomenutom voću. Ove vrste voća pored malina i kupina najviše su podložne kvarenju usled kiša“, kazao je Nedimović.

Naveo je da će biti sve u redu i da su u stalnom kontaktu sa ruskim kolegama.

Kako piše „Alo“, u obrazloženju odluke iz Moskve navode da je regulator pronašao gljivicu „monilinia fructicola“ u srpskim i makedonskim breskvama i kajsijama, koje su uvezene od 13. jula, zbog čega Rusija planira da od 15. avgusta nametne privremenu zabranu uvoza breskvi i kajsija iz Srbije i Makedonije.