U svetu cena nafte pada, a u Srbiji gorivo – nikad skuplje

Biznis 15. avg 201818:22 > 18:33
Izvor: N1

Iako statistika kaže da je inflacija u granicama cilja, cene goriva u Srbiji rekordno su visoke. Od početka avgusta gorivo je ponovo poskupelo i to u vreme kada cena nafte na svetskom tržištu pada. Umesto u trendove na svetskom tržištu i previsoke akcize, potrošači, ali i pojedini vlasnici manjih pumpi, prstom upiru u distributere nafte.

Tvrde da je novo poskupljenje posledica nedovoljne konkurencije na srpskom tržištu.

Od protesta vozača zbog skupog goriva prošla su dva meseca. A gorivo nikad skuplje. Samo u poslednjih 10-ak dana poskupelo je za dinar, do dinar i po po litru.

„Zaista se pitam koja je granica naše izdržljivosti“, kaže Zoran Nikolić iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije.

„Svako ko je na tržištu kao na pijaci pokušava što skuplje da proda svoju robu“, opravdava stanje na tržištu Nebojša Atanacković, predsednik kompanije Nafta AD.

A tržište u Srbiji izgleda ovako: Dve različite pumpe, dve različite kompanije, u dva različita grada, a cene skoro identične.

„Nemoguće je da imate desetine različitih naftnih kompanija, a da svi ili gotovo svi imaju potpuno identične cene, bukvalno u 50 para. Postavlja se pitanje ko koga prati, da li među naftnim kompanijama u Srbiji postoji neka varijanta zvaničnog ili tajnog udruživanja“, pita se Zoran Nikolić.

„Verovatno nam je tržište suviše plitko, kako se to kaže, pa nema dovoljno konkurencije ili se dobavljači i maloprodaja dogovaraju, gledaju jedna od druge, vide da određene cene prolaze i onda se time rukovode“, navodi Atanacković.

Pa je tako u Srbiji prošlo i novo poskupljenje goriva u trenutku kada sirovana nafta na svetskom tržištu pojeftinjuje.

 Nebojša Atanacković tvrdi da su mu od početka avgusta dobavljači digli cene za dva dinara po litru.

„Oni bi verovatno rekli da su ovo što sada isporučuju nabavili po višim cenama ranije, a da će onda kada dođu na red ove sad, cene po kojima sada nabavljaju, onda biti jeftiniji. E sada, da li će to biti tako, to ćemo zaista da vidimo“, kaže Atanacković.

Do tada, vozači mogu da plaćaju više ili da sipaju manje.

„Kada bismo bukvalno na dva-tri dana zaboravili pumpe, kada bismo se uzdržali kupovine, time bismo poslali vrlo jasnu poruku i naftnim kompanijama i državi“, kaže Zoran Nikolić.

Država od onoga što platite za gorivo uzme više od 50 odsto, na ime akciza. U junu je predsednik najavio razgovore o ceni goriva, pošto blokade puteva budu okončane.

„Kad se to lepo završi, onda ćemo da sednemo i da vidimo šta je to što oko dizela možemo da uradimo. A vi znate da kad ja kažem da će onda da bude i urađeno, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u junu ove godine.

Iako je protest davno okončan, iz nadležnih ministarstava nema najave da li će, šta i kada da bude urađeno.