Potpisan sporazum o izgradnji kineske fabrike u Zrenjaninu

Biznis 23. avg 201812:54 > 13:07
Izvor: Tanjug/Rade Prelić

Predstavnici kineske kompanije Šandong Linglong i Vlade Srbije potpisali su sporazum o izgradnji fabrike automobilskih guma u Zrenjaninu u koju će biti investirano oko milijardu dolara i gde će raditi 1.500 ljudi.

Sporazum su potpisali ministar privrede Goran Knežević i izvršni direktor kineske kompanije Ven Bang, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Za izgradnju pogona grad je obezbedio 136 hektara zemljišta, a planirano je da radovi počnu aprila 2019. i da se odvijaju u tri faze do marta 2025. godine.

Namera kineske kompanije da u Zrenjaninu godišnje proizvodi 13,62 miliona komada radijalnih guma.

Na portalu kompanije se navodi da je odluka o investiranju u Srbiju doneta zbog malih troškova investicije, izgradnje, radne snage i utrošene energije u poređenju sa drugim zemljama u Evropi.

Šandong Linglong prodaje gume u 180 zemalja u Evropi, na Bliskom istoku, SAD, Africi i Aziji, a u grupi je 20 najvećih svetskim 20 gumarskim preduzećima i među prvih pet u Kini.

Vučić: Potpisivanje ugovora u Kini sa Si Đinpingom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je na konferenciji za novinare nakon potpisivanja sporazuma da će u Zrenjanin najverovatnije doći i jedna kompanija za proizvodnju cinka.

„Oni će još 500 ljudi da zaposle i ogroman posao da rade s gospodinom Vangom“, kazao je Vučić.

Dodao je da „pregovori s Vangom (Šandong Linglong) nisu bili laki“, jer jer se dugo odlučivalo da li će ta investicija biti u Poljskoj, Češkoj i Slovačkoj, ali je doneta odluka da bude u Zrenjaninu jer je Srbija ponudila najbolje uslove.

Srbija će, kako je rekao, dati značajne subvencije kineskoj kompaniji za zapošljavanje radnika u pogonu u Zrenjaninu, što će biti precizirano kada ugovor bude potpisan.

Vučić je rekao da očekuje da za 25 dana, 18. ili 19. septembra, tokom njegove posete Kini, bude potpisan ugovor sa kompanijom Šandong Linglong o izgradnji fabrike u Zrenjaninu, u prisustvu kineskog predsednika Si Đinpinga.

Građani Zrenjanina, za ovo živite i za ovo radite…Ako vidite da smo potpisali to u Kini, možete mirno da spavate, za Zrenjanin dolazi bolje vreme, kazao je Vučić.

On je kazao da će još nekoliko kineskih kompanija otvoriti pogone u Zrenjaninu.