Kineski Ziđin izabran za strateškog partnera RTB-a Bor

Izvor: Tanjug/Dragan Kujundžić

Kineska kompanija Ziđin (Zijin) izabrana je za strateškog partnera Rudarsko-topioničarskog basena Bor, saopštio je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Ziđin je predložio obavezujući biznis plan u iznosi od milijardu i 260 miliona dolara, u okviru kojih je i obavezujućih 350 miliona dolara za dokapitalizaciju, rekao je Antić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Kineska kompanija se dodatno obavezala da će obezbediti 200 miliona dolara za rešavanje istorijsklih dugova RTB-a Bor definisanih UPPR-om. Ziđin se obavezao i da će očuvati 5.000 radnih mesta, i za svoju ponudu tražila je 63 odsto vlasništva u RTB-u Bor, naveo je ministar.

Kako je najavljeno, ugovor sa kineskom kompanijom biće potpisan u septembru, dok bi strateški partner operativno upravljanje RTB-om Bor mogao da preuzme početkom 2019. godine.

Antić je kazao da je ponuda kineske kompanije bila ubedljivo bolja od druge pristigle ponude, ruske kompanije Ju gold, koja je ponudila investicioni plan u vrednosti 836 miliona dolara, ali da je za to tražila 65 odsto vlasništva u RTB-u.

„Situacija je potpuno jasna i tenderska komisija je uputila Vladi Srbije predlog da za strateškog partnera izabere kompaniju Ziđin, i Vlada je neposredno pre ove konferencije donela takvu odluku“, kazao je Antić.

On je kazao da ponuda kinske kompanije podrazumeva i 200 miliona dolara za rešavanje starih dugova prema poveriocima, među kojima je i kreditor topionice, kao i da se do treće godine uloži 320 miliona dolara za rudnik Cerovo, što treba dugoročno da stabilizuje RTB Bor.

Investicije u Majdanpek, borsku jammu, topionicu, ekologiju

N1

Antić je rekao da ponuda sadrži i investicije u rudnik Majdanpek, borsku jamu i topionicu.

Prema njegovim rečima, stateški partner se obavezao da do treće godine obezbedi punu iskorišćenost kapaciteta topionoce što je oko 80 hiljada tona godišnje, a da do šeste godine proizvodnja kapaciteta topionice bude između 120 i 150 hiljada tona. Dodao je da je trenutna iskorišćenost kapaciteta topionice 43.000 tona.

On je naveo da se Vlada pobrinula da se u postavci tendera nametne obaveza da rešavanje problema ekoloških zagađenja bude ostavljena strateškom partneru i da se kineski partner po tom principu obavezao da uloži 136 miliona dolara u ekologiju i rešavanje istorijskih ekoloških problema.

„Ciljevi kineske kompanije su ambiciozni, ali obavezujući, to je za nas kapitalno važno“, rekao je Antić i dodao da svi u Srbiji treba da budu ponosni i da će ugovorom sa kineskom kompanijom biti zaštićeni dugoročni interesi Srbije u ekploataciji rudnog bogatstva, kao i korišćenje lokalne infrastrukture.

Prema rečima Antića, uslov da strateški partner preuzme većinsko vlasništvo u RTB-u je uplata najmanje 100 miliona dolara, ali da se iz ponude kompanije Ziđin vide da će uplatiti do kraja godine 300 miliona dolara, čeme će steći pravo i da postavi svoj menadžment.

Mali: Udeo RTB-a u BDP-u biće udvostručen

Tanjug/Dragan Kujundžić

Ministar finansija Siniša Mali je rekao da RTB sa postojećim poslovanjem doprinosi 0,8 odsto godišnjem bruto društvenom proizvodu (BDP) Srbije godišnje, a sa novim investicijama u narednih šest godina i nekoliko puta većom proizvodnjom to učešće će biti duplirano.

Prema oceni ministra, uspešnoj privatizaciji RTB-a, posle četiri neuspešna pokušaja, doprinelo je to što su javne finansije stabilizovane.

„Srbija je među tri evropske zemlje po ekonomskom rastu, a očekujemo da sa investicijama u RTB-u budemo na prvom mestu“, rekao je Mali i dodao da rast BDP-a u prvih pest meseci ove godine bio 4,5 odsto, da je suficit u budžetu trenutno 40 milijardi dinara, da je stabilna domaća valuta, da je nastavljen trend pada ušešća javnog duga u BDP-u, a stopa nezaposlenosti pala na 11,9 odsto.

Dodao je da država može da podrži strateškog partnera RTB-a tako što će završiti „Dunavski koridor“ i investirati više u infrastrukturu.

Jedna od najvećih kineskih rudarskih kompanija

Reuters/Bobby Yip

Kompanija Ziđin jedan je od najvećih kineskih proizvodača zlata, a druga je po veličini u proizvodnji bakarne rude, pišu beogradski mediji.

U devet zemalja Ziđin zapošljava 17.500 radnika, a prošle godine kompanija je bila na 22. poziciji najvrednijih rudarskih kompanija u svetu. Godišnji poslovni prihod ove firme iznosi 10 milijardi evra, dok čista dobit grupacije dostiže više od 230 miliona evra.

Podsetimo, na tender za strateškog partnera za Rudarsko-topioničarski basen Bor prijavile su se tri kompanije: kineski Ziđin, kanadski Dajmond filds i ruski Ju gold. Ponuda kanadske kompanije nije, međutim, ispunila uslove tendera.