Savić: Ponuda Ziđina za kanadsku kompaniju dobra vest za RTB

Biznis 06. sep 201817:29 > 17:41
N1

Profesor Ekonomskog fakulteta Ljubodrag Savić ocenio je da bi dogovor kineske kompanije Ziđin majning sa kanadskom kompanijom Nevsun risorsiz bila dobra vest i za RTB Bor.

Kompanija Nevsun risorsiz nedavno je saopštila je da je sa kineskom kompanijom Ziđin majning sklopila konačni sporazum prema kom će Ziđin izvršiti ponudu za preuzimanje svih emitovanih deonica i sveukupnih deonica u opticaju kompanije Nevsun za šest kanadskih dolara po deonici. Ponuda je vredna 1,88 milijardi kanadskih dolara (1,41 milijardi američkih dolara).

Nevsun je vodeća kompanija srednjeg obima koja se bavi preradom teških metala, a u Srbiji posluje posredstvom kompanije Rakita eksplorejšn d.o.o. i trenutno sprovodi projekat Čukaru Peki u Boru, nalazište bakra svetske klase u Srbiji, koje je od izuzetne vrednosti i potencijala za Srbiju.  

„Ove dve kompanije, kineska i kanadska, razgovaraju duže od godinu dana i sada su oni u finalu. Kinezi su dali ponudu da preuzmu 100 odsto te kompanije. Šta to znači za RTB? Znači da je kineska kompanija koja je preuzela 2/3 vlasništva, zaista rešila da ostane više decenija u Boru“, smatra Savić.  

S druge strane, dodaje Savić, to znači da će ona rešiti problem nedostatka rude relativno brzo.

„Kako se moglo videti, ova kanadska kompanija ima 100 odsto vlasništvo na istraživanje rude, kako oni to kažu, gornjeg sloja. Oni od Srbije nisu dobili pravo eksploatacije, ali su dobili pravo istraživanja i došli su do dobre informacije da je sadržaj rude bakar višestruko veći, reklo bi se, čak možda do 10 puta veći nego što je sadašnji sadržaj koji se eksploatiše. I to je dobra vest za Srbiju“, ocenjuje Savić.

Kompanija Ziđin izabrana je na međunarodnom tenderu za strateškog partnera RTB-a Bor, a kako je najavljeno, Kinezi bi u tu kompaniju trebalo da investiraju 1,46 milijardi dolara, za šta bi dobili 63 odsto vlasničkog udela u RTB-u.