Korkodelović: Proces saradnje Kine i Srbije ipak sporo ide

Biznis 18. sep 201817:48 > 17:50
Izvor: N1

Novinar Borislav Korkodelović smatra da proces saradnje Kine i Srbije još dosta usporeno ide, ali ističe da je veoma važno što u Srbiji već nekoliko godina posluje pet, šest kineskih kompanija koje su na vrhunskom svetskom nivou. Rezultate potpisanih ugovora videćemo za nekoliko godina, dodaje.

Govoreći o potpisanim ugovorima i memorandumima u Kini, gost N1 kaže da su cifre su velike, ali da treba videti šta će od toga biti realizovano i kojom brzinom, naročito što će se neka postrojenja razvijati fazno. I dodaje da će se to videti za nekoliko godina. To je jedan proces, a s Kinezima može da se sarađuje na duge staze, ocenjuje gost N1.  

POVEZANE VESTI

Naveo je da su politički odnosi veoma dobri, podsećajući da i jedna i druga strana kažu da su oni na „istorijskom nivou“, napominjući da su prevaziđene ideološke razmirice iz prošlosti. U prvom mahu je bio naglasak na političkoj fazi, a sada se prelazi na konkretnije poslove, dodao je. Ističe da Ambasada Kine radi 24 sata.

Verujem da će biti novih detalja u narednim danima, a ono što je meni značajno, to je da mi u ovom trenutku u Srbiji imamo pet, šest kineskih kompanija svetske klase, kaže Korkodelović. On ističe Huawei, zatim Čajna roud end bridž korporejšen, koja je izgradila Pupinov most, a koja je najveća građevinska kompanija u Aziji i jedna od najvećih na svetu i koja gradi u preko 50 zemalja sveta, zatim Hestil koji je kupio Železaru u Smederevu koja, kako kaže – po njihovim izveštajima, dobro posluje.

Ziđin (koja je kupila RTB Bor), napominje, drugi je po proizvodnji bakra u svetu, a prvi u Kini po zlatu.

Kaže da su kupljene kompanije u Srbiji time ne samo dobile „svežu krv“, nego sada mogu i ravnopravnije da istupaju u pregovorima za cene sirovina i ostalo, jer iza njih stoje moćne kineske kompanije.

Navodi da su ugovori „interesantan spoj dobitaka za obe strane“. „Tako bar u ovom trenutku izgleda, i na osnovu izjava optimističkih obeju strana, ali i nekih analiza, koje daju i kineski, ali i naši ekonomski sturčnjaci. Ovo se veoma dobro uklapa i u ono što je veoma važno predsedniku Si Đin Pingu, a što je veoma istakao i predsednik Vučić, a to je zalaganje za Novi put svile“.

Ministar finansija Siniša Mali potpisao je u Pekingu sporazum sa kineskom kompanijom CRBC o izgradnji Industrijskog parka u Borči. Mali kaže da će se taj park prostirati na 320 hektara, da će CRBC investirati oko 220 miliona evra u taj industrijski park, a da će ako se uzmu u obzir sve kompanije koje će doći, ukupna investicija iznositi oko dve milijarde evra. 

„Volim da budem uzdržan kad baratam s takvim brojkama, činjenica jeste da kineski mediji za sada ne poklanjaju toliku pažnju svemu tome – koliko sam očekivao, mada oni malo odloženije deluju… Po meni čitav proces saradnje još uvek dosta usporeno ide… Pogledajte prugu Beograd – Budimpešta, ta je pruga praktično proklamovana na samitu 2013… Na strani Srbije se radi, dok je proces stao u Mađarskoj. Mađarska se hrve sa EU oko tendera“, ističe gost Dana uživo. 

Govoreći o odnosu EU prema kineskim investicijama u Srbiji, kaže da je još u vreme izgradnje mosta Borča – Zemun, Evropa postavljala pitanja zašto Kina ovde, kako… Ali dodaje da je činjenica da je EU najveće kinesko izvozno tržište, i najveći trgovinski partner Kine, da je Nemačka daleko najznačajniji ekonomski partner Kine u Evropi, da 90 odsto kineskih investicija i akvizija odlazi na zapadnu Evropu… „Tu postoji neko licemerstvo koje može da se objasni ekonomskim interesom… Svako želi nov, svež novac, a Kina ga ima najviše“.

Kaže da, kad je u pitanju takva saradnja, treba slediti neke evropske primere.

„U slučaju EU, Mađarska, Poljska, Češka pa i Slovačka koje su statistički značajniji partneri Kine od nas, oni uspevaju da odole Briselu… Mi možda treba da gledamo kako su se oni postavili, i da koristimo ovu situaciju – neku vrstu interegnuma, kada nismo veoma blizu Brisela, a pitanje je i kad ćemo biti, da ne gubimo vreme“.

Da će Srbija od Kine nabaviti jedno od najsofisticiranijih naoružanja i vojnu tehnologiju, obećao je pomoćnik ministra odbrane Nenad Miloradović, koji je pojasnio da je reč o borbenim bespilotnim letelicama.  

Komentarišući to, Korkodelović kaže da je uveren da je to pokušaj Kineza da još jednim proizvodom izađu na zahtevno tržište Evrope.

Celo gostovanje pogledajte u videu: