Rezultati Vučićeve posete Kini i posebna molba Kećijangu

Biznis 19. sep 201818:47 > 18:49
Izvor: Screeenshot

Poslednjeg dana posete Kini, delegacija Srbije koju predvodi predsednik Aleksandar Vučić, sastala se s kineskim premijerom Lijem Kećijangom u državnoj rezidenciji u Tjenđinu. Dvojica zvaničnika saglasila su se po svim političkim pitanjima i zaključili da su Srbija i Kina "večni prijatelji".

A rezultat posete meri se brojnim sporazumima koji su potpisani, najavi buduće posete kineskog predsednika Srbiji, ali i niza najavi: od izvoza svinjskih glava i papaka, moguće proizvodnje letećih automobila, do molbe da Kina Srbiji pomogne u robotizaciji…

„Dobrodošli“ – dve reči na srpskom, koje je izgovorio premijer Kine, Li Kećijang i uputio svom gostu, predsedniku Srbije – samo je jedan detalj koji je Aleksandra Vučića tokom posete Kini učinio srećnim. Daleko više zadovoljstva, kako sam kaže, doneli su mu konkretni dogovori za budućnost.

POVEZANE VESTI

„Teško da ću imati posetu sa više konkretnih rezultata i posebno sa najavom u budućnosti još boljih rezultata, jer čuli ste – ove kineske velike kompanije, koje kad su čule da predsednik Ši ponovo dolazi u Srbiju – to je bilo kao magnet“, kaže predsednik Srbije.

Kećijang je tokom današnjeg susreta prvi put, tvrdi predsednik Srbije, „snažno“ rekao da bi Kina volela da u budućnosti vidi samostalnu, nezavisnu i jaku Srbiju. I predsednik Srbije je podršku i istu želju uputio svom domaćinu.

„O svim političkim pitanjima izrazili smo gotovo jednoglasje i podršku jedni drugima – mi politici jedne Kine, a oni podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije“, kaže Vučić.

Ali, predsednik Srbije imao je i posebnu molbu za Lija Kećijanga: da Kina Srbiji pomogne u modernim tehnologijama, nakon letećih automobila koje je ranije spomenuo – sada i u robotizaciji društva.

„Da ga pitam kako mu ovi roboti prepoznaju emocije kod drugih ljudi, jeste videli? Postavili su one robote, kaže da ume da prepozna kod čoveka 10 tipova emocija, koji mu se približi i to naravno veštačka inteligencija i to danas u svetu pobeđuje, pa da vidim, ja ću da molim i da tražim, možda ništa neću da uspem ili verovatno ništa neću da uspem, ali ako uspem znam da sam mnogo toga uradio za Srbiju“, rekao je Vučić.

Poslednji dan posete bio je rezervisan i za letnji Svetski ekonomski forum, ali i sastanak Vučića sa guvernerom provincije Hebej, Su Đinom i predstavnicima kompanije „Hbis“ – inače, vlasnicima smederevske Železare.

Za ekonomske analitičare, temelj svih dogovora Kine i Srbije je činjenica da Kinezi imaju strateški interes da budu prisutni u ovom delu Evrope.

„Malo spustite tenziju, euforiju, gledajte više svoje interese. Pogledajte kako Kinezi o nekih 50 hiljada tona mesa pregovaraju četiri godine. Da malo više gledamo svoje interese u svemu tome. Da se ne ponašamo kao da smo završili jedan posao čim smo ušli u pregovore, nego da gledamo da zaštitimo neki naš interes, da i mi imamo strategiju, a ne da samo čekamo da nas neko ubaci u svoju strategiju“, kaže Radojka Nikolić, urednica časopisa Biznis i finansije.

A da li je strategija Srbije bila da postane „luka kineskih investicija u regionu“? Ako je po broju potpisanih sporazuma, memoranduma i, na reč, sklopljenih dogovora: odgovor je „da“.