Penzioner: Ne treba mi Vučićevo pismo zahvalnosti

Biznis 23. sep 201817:58 > 18:03
N1

Zakon o smanjenju penzija biće ukinut najkasnije do 30. septembra 2018. I dok vrh države najavljuje da će penzije u budućnosti samo rasti i da će penzioneri od oktobra imati nikad veće penzije, računica predstavnika Sindikata penzionera malo je drugačija.

Nikakvo povećanje ne može im nadoknaditi ono što im je, kako kažu, protivzakonito oduzeto za nepune četiri godine. Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica zato je, zajedno sa 27 narodnih poslanika, pokrenulo postupak kojim traži da se ispita ustavnost zakona, prema kom im je penzija umanjena.

POVEZANE VESTI

 Prvi put posle gotovo četiri godine oktobarska penzija biće isplaćena bez umanjenja.

„Dakle, molim vas da obratite pažnju, visina oktobarske penzije bez umanjenja će biti jednaka penziji iz oktobra 2014. pre stupanja na snagu takozvanog zakona o umanjenju. Uvećanom za procente usklađivanja od tog meseca do danas“, rekao je ministar za rad Zoran Đorđević.

N1: Koliko ćete dobiti sad za oktobar više nego što imate za septembar?

Delić: „Ja lično, negde oko 14 hiljada i nešto“.

N1: A kada su Vam oduzimali pre četiri godine, koliko ste tad dobili umanjeno?

Delić: „Tada je bilo, čini mi se 12.900“.

Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica u sredu u 12 sati organizuje protest ispred Vlade Srbije zbog umanjenih penzija.

 Hiljadu i nešto dinara, mesečno, više – nije uvećanje koje vojnom penzioneru Miletu Deliću može da nadoknadi ono što mu je država oduzela od 2014. kada je Zakon donet, do sada.

„616 hiljada dinara je otišlo s mog tekućeg računa, na račun Ministarstva rada ili fond PIO ili koga li…“,, kaže Delić.

Otišlo je za spas države od bankrota, kaže predsednik Vučić i zahvaljuje se penzionerima na podnetoj žrtvi.

„Prvi put ću svim penzionerima, i to ne o državnom trošku, možda i kao predsednik najveće partije u državi, o trošku stranke koju vodi da uputim pismo svakom penzioneru u Srbiji i da mu se zahvalim, bez obzira da li je za nas ili protiv nas, da mu se zahvalim za sve ono što su uradili za zemlju“, izjavio je pre nekoliko dana predsedik Vučić.

Mile Delić na to kaže: „Ne zanima me, to je za mene potcenjivanje, omalovažavanje“.

Zato će zajedno sa svima koji smatraju da im je penzija oteta pokrenuti građansku parnicu, a ukoliko Ustavni sud ne presudi u njihovu korist, pravdu će potražiti pred Evropskim Sudom za ljudska prava.

Do sada, u sličnim procesima, sud u Strazburu presudio je u korist italijanskih i slovenačkih penzionera.