NBS smanjuje referentnu kamatnu stopu

Biznis 12. mar 201512:30 > 12:34
Narodna banka Srbije, NBS
Izvor: N1

Izvršni odbor Narodne banke Srbije je odlučio da referentnu kamatnu stopu smanji za 0,5 procentnih poena, tako da ona od danas iznosi 7,5 odsto.

Izvršni odbor je, piše u saopštenju, „imao u vidu da u uslovima povećanja globalne likvidnosti usled kvantitativnog popuštanja Evropske centralne banke, dosledno sprovođenje fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi i zaključenje aranžmana iz predostrožnosti s Međunarodnim monetarnim fondom utiču na povećano interesovanje investitora za ulaganja u Srbiju“.

NBS očekuje da se inflacija u drugoj polovini ove godine vrati u granice dozvoljenog odstupanja od cilja

 „O tome svedoči pad premije rizika zemlje (Stbije) i veća tražnja nerezidenata za državnim hartijama od vrednosti. Ovakva kretanja, kao i inflaciona očekivanja koja se kreću oko cilja od 4,0 odsto, otvaraju prostor da monetarna politika da doprinos dugoročno održivom oporavku domaće ekonomije“, poručila je NBS.

Izvršni odbor je konstatovao da je međugodišnja inflacija, nakon istorijskog minimuma u januaru „koji je pre svega posledica visoke prošlogodišnje baze uzrokovane povećanjem stope PDV i akciza“, u februaru započela rast i postepeni povratak u granice cilja (4,0 plus minus 1,5 odsto).

NBS očekuje da se inflacija u drugoj polovini ove godine vrati u granice dozvoljenog odstupanja od cilja, čemu će, po oceni Izvršnog odbora, „doprineti mere monetarne politike i iscrpljivanje efekta faktora sa privremenim dezinflatornim uticajem, pre svega niskog rasta regulisanih cena i niskih cena primarnih proizvoda na svetskom i domaćem tržištu“.

Kretanje referentne kamatne stope i dalje će „u najvećoj meri zavisiti od ostvarivanja rizika u međunarodnom okruženju i njihovog uticaja na inflaciju, kao i efekata cena primarnih proizvoda na svetskom i domaćem tržištu na ostale cene“, ocenio je Izvršni odbor.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će se doneti odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 9. aprila.