Wall Street Journal: Grčka na korak od bankrota zbog Ciprasa

Biznis 13. mar 201516:53 > 16:57
Izvor: EPA

Grčki premijer Aleksis Cipras vodi Grčku u propast i preostalo mu je svega još nekoliko dana da je odmakne od ivice finansijske provalije, piše njujorški list Vol strit džornal.

„Prošla su tri meseca od kada je Cipras izazvao prijevremene izbore, a šest nedelja od kada je postao premijer. Za to vreme grčka privreda je potonula. Stidljiv oporavak je zaustavljen na samom početku: poreski prihodi su za više od jedne milijarde evra ispod cilja za decembar i januar, banke su izgubile više od 20 milijardi evra uloga, neotplaćeni krediti rastu, a investicije su se zamrzle. Država bi u svakom trenutku mogla ostati bez novca“, ukazuje američki list.  

U članku dalje piše da „niko ne zna kada će se to dogoditi jer je Atina zabranila zvaničnicima evrozone da proveravaju podatke. Neki od zvaničnika sumnjaju da čak ni Janis Varoufakis, ministar finansija Grčke, ne shvata kakvo je stanje. Uz to je njegov ugled teško uzdrman te ga u evrozoni jedva uzimaju ozbiljno“.  

„Dok traje odbrojavanje ka trenutku grčkog bankrota, Atina se izgleda uzda da će joj pomoći Evropska centralna banka i evrogrupa“, piše list.  

Američki list ukazuje da bi „izlazak Grčke (iz Eurozone) stvorio ogromne probleme. Mnogi faktori koji vode politiku eurozone nadaju se da će Atina na kraju uvažiti pravila i ostati u monetarnom savezu“.  

Međutim, odluka o tome u velikoj meri više nije u rukama evrozone. Da bi Grčka ostala članica, treba da se desi jedna od dve stvari: ili da se Cipras odrekne mnogih predizbornih obećanja, ili da se Grčka odrekne Ciprasa. Za sada ni jedno, ni drugo ne izgleda vjerovatno“, zaključuje Vol strit džournal.