Otvorena domaća fabrika dečje hrane u Dobanovcima

Ekonomija 29. okt 201815:34 > 15:38
Tanjug/Zoran Žestić

Fabrika dečje hrane "Baby food factory" otvorena je u Dobanovcima, a vrednost investicije je 34 miliona evra.

Dnevni kapacitet fabrike je 50 tona dečje hrane koja se proizvodi pod sopstvenim brendom „Nutrino“, a zaposleno je više od 100 stručnjaka.

Planirano je da do kraja 2020. u fabrici radi više od 300 ljudi.

Distributer i strateški partner „Baby food factory“ za područje Zapadnog Balkana je kompanija „Nelt“, a distributer za rusko tržište je kompanija „Farmalakt“.

Izvršni direktor fabrike Željko Ciganović je novinarima rekao da je to jedna od najvećih investicija ove godine u Srbiji, i to domaćih investitora.

„Fabrika se prostire na 33.500 kvadratnih metara, od čega je oko 13.600 pod krovom. Opremljena je najsavremenijom tehnologijom za proizvodnju dečje hrane u šest kategorija“, kazao je on.

Po njegovim rečima, proizvodi „Baby food factory“ će od 1. novembra biti na domaćem tržištu, u jugoistočnoj Evropi i „Zajednici nezavisnih država“ u kojoj su Azerbejdžan, Belorusija, Jermenija, Kazahstan, Kirgistan, Moldavija, Rusija, Tadžikistan i Uzbekistan.

„Čitava fabrika urađena je u ‘panelima čistih soba’ koji su uslov u farmaceutskoj industriji i operacionim salama gde je čistoća od presudne važnosti“, dodao je Ciganović.

Tanjug/Zoran Žestić

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež kazao je da je izgradnja te fabrike važna i za širenje biznisa, i za rast i razvoj privrede Srbije.

„Privredna komora je podržala ovu investiciju koja otvara oko 100 novih radnih mesta, a nude se i nove mogućnosti za dobavljače. Srbija je dobila modernu, najbolje opremljenu i tehnološki građenu fabriku dečje hrane, u skladu sa najvišim svetskim standardima“, rekao je Čadež.

Dodao je da je „Baby food factory“ dokaz da Srbija ima poslovne ljude koji umeju da prepoznaju potrebe domaćeg i inostranog tržišta.

Čadež je najavio da će do kraja godine biti „uspešno realizovana inicijativa za ukidanje „amandmana na mleko u prahu“, što će da poveća konkurentnost fabrike u Dobanovcima.