Ljajić: Ekonomski i politički odnosi s Turskom najbolji ikad

Biznis 30. okt 201809:06 > 09:07
Tanjug / Sava Radovanović

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić ocenio je da je "ovo period bez ikakve sumnje najboljih ekonomskih i političkih odnosa Srbije i Turske", što je rezultat intenzivne diplomatske i političke aktivnosti, kao i opredeljenja da se očuva stabilnost i povećaju svi vidovi ekonomske i privredne saradnje dve zemlje.

„Tome doprinose česti susreti (predsednika Srbije Aleksandra) Vučića i (predsednika Turske Redžepa Tajipa) Erdogana“, kazao je Ljajić za Radio-televiziju Srbije.

On je rekao da je Srbije opredeljena za dodatno unapređenje odnosa sa Turskom, navodeći da turske firme u Srbiji zapošljavaju oko 10.000 ljudi sa tendencijom daljih povećanja.

Istakao je da turske firme idu u najmanje razvijene opštine u Srbiji.

„Ekonomsku saradnju sa Turskom, Srbija će intenzivirati u narednom periodu“, rekao je Ljajić i dodao da je jučeranje potpisivanje komercijalnog ugovora za rekonstrukciju državnog puta Novi Pazar-Tutin sa turskom kompanijom „Tašjapi“ otvara novu perspektivu u odnosima dve zemlje.

On je kazao da će danas imati sastanak sa predstavnicima turske fabrike koja se bavi proizvodnjom aluminijumske stolarije.

Govoreći o mogućnostima saradnje sa Katarom, Ljajić je kazao da od 2013. godine Srbija pokušava da napravi konkretnije rezultate u odnosu sa tom državom, koja spada u one s najvećim BDP po glavi stanovnika.

„Želimo investicije iz Katara“, rekao je Lajić i dodao da su mogućnosti za investicije iz Katara u Srbiju velike.