Brnabić o eUpravi: Najbolji odgovor na korupciju

Biznis 01. nov 201811:25 > 12:37
Izvor: Tanjug/Zoran Žestić

Premijerka Srbije Ana Brnabić poručila je da su glavni prioriteti njene vlade digitalizacija i reforma obrazovanja, dva procesa koja idu ruku pod ruku u vreme četvrte industrijske revolucije, uz napomenu da eUpravu vidi kao najbolji odgovor na korupciju.

Ana Brnabić je, kao glavni govornik na konferenciji Škole za upravu Blavatnik univerziteta „Šta tehnološka revolucija znači za budućnost vlada“ na Oksfordu, istakla da je prvi stub reformi koje sprovodi digitalizacija vlade, odnosno uvođenje eUprave i elektronskih usluga za građane i poslovnu zajednicu.

Brnabić je istakla da su eUprave mnogo bezbednije nego današnja birokratija i ukazala da je to odgovor za efikasniju, transparentnu i predvidivu vladu, kao i najbolji odgovor za borbu protiv korupcije.

„Kada stvari učinite transparentnijim, presečete prostor za korupciju“, ponovila je ona i istakla da to ne može biti lek za rešavanje svih problema korupcije, ali stvari čini transparentnijim.

Brnabić je ocenila da je za eUpravu potrebno uspostavljanje registara i to matičnih knjiga za građane, adresa, poslovne zajednice, registra nekretnina, ali je potrebno imati standarde kako bi službe mogle da koriste te baze podataka, kao i pravni okvir.

„Morate imate vrlo striktne zakone o zaštiti podataka o ličnosti, zakona o eUpravi i e-poslovanju koji se bave time kako državni službenici i poslovna zajednica koriste te podatke, kako ih razmenjuju, čuvaju“, navela je Brnabić.

„Bili smo drugi od kraja najgorih na listi Svetske banke po načinu izdavanja građevinskih dozvola, takmičili se ko će biti najgori“, ukazala je Brnabić podsećajući na reforme koje su sprovedene u toj oblasti.

Brnabić je navela i da joj je „najomiljenija usluga“ e-beba, dodajući da su roditeljima ranije bila potrebna tri dana da registruju, odnosno upišu u matične knjige novorođenče, a sada se to čini u porodilištu, za 15 minuta, besplatno, uz ličnu kartu i dete kada izađe iz porodilišta ima matični list i zdravstvenu karticu. 

„Na taj način je upisano 120.000 beba, a roditeljima je uštedelo vreme i novac, 600.000 sati čekanja na šalterima i oko 1,8 miliona evra“, istakla je Brnabić i napomenula da je slična situacija bila i sa e-receptima.

„Službenici su možda uplašeni jer će sa eUpravom imati manje posla, ali to ne znači njihovo otpuštanje. Kada učinite upravu efikasnijom, to čini i da privatni sektor cveta i otvara mogućnost za nova zapošljavanja, veće plate“, rekla je ona.

Prema njenim rečima, na sajtu Vlade Srbije otvorena je  mogućnost da građani šalju primedbe i žalbe ministrima, a članove kabineta će pustiti mesec dana da uvide tu opciju i onda će videti ko od njih odgovara na primedbe i zahteve građana.

Brnabić je rekla da je skup deo eUprave osigurati bezbednost bazi podataka, korišćenje „block chain“ kako niko ne bi mogao da se igra podacima građana.

„Ponosna sam što Srbija uči u isto vreme kada i svet, a ne da uvek sustižemo druge“, rekla je Brnabić.

„Javni službenici se ponašaju kao da su građani tu da njima služe“

Premijerka Ana Brnabić istakla je, na panelu „Tehnološka revolucija: kraj vlade koje znamo?“ Škole za upravu Blavatnik na Oksfordu, da je njena najveća frustracija sa državnim službama, ne samo u Srbiji, već svuda, uverenje javnih službenika da su građani tu njima da služe, a ne obratno. 

„Državni službenici, po mom iskustvu, u većini zemalja nisu navikli da budu službenici, oni su ponašaju kao da su građani tu zbog njih, njima da služe, ukazala je Brnabić. 

Prema njenim rečima, većina njih je navikla da građanima govore „fali ti jedan papir, vrati se“. 

„Nije tehnologija najveći izazov, već promena svesti javnih službenika da su tu građanima da budu na usluzi“, rekla je Brnabić i ocenila da se na taj način doprinosi demokratizaciji društva, jer se time osnažuju građani. 

„Oni znaju da im je država na usluzi, nosi odgovornost i građani će očekivati izveštaj šta je država uradila za njih“, predočila je Brnabić.