Gosti N1: Odlaganje platnih razreda nema nikakve logike

Biznis 07. nov 201810:40 > 10:43
Izvor: N1

Odluka vlade da odloži uvođenje platnih razreda za zaposlene u javnom sektoru i objašnjenje te odluke nemaju "nikakve logike", kažu gosti Dana uživo glavni urednik NIN-a Milan Ćulibrk i Vesna Vojvodić iz Sindikata prosvetnih radnika Nezavisnost.

Platni razredi za zaposlene u javnom sektoru, kako bi ljudi koji rade iste poslove, bez ozbira u kom sektoru, bili jednako plaćeni, uprkod obećanjima do danas nisu uvedeni, a i pored toga što je usvojen zakon kojim su oni definisani, Vlada Srbije je odlučila da se odloži njegova primena do 1.1.2020. godine.

Ministarstva uprave i lokalne samouprave objasnilo je da je na poslednjoj sednici Vlade „odlučeno je da je neophodno uraditi dodatne finansijske analize tokom sledeće godine, kako bi reforma dala pun efekat od samog početka svoje primene, početkom 2020. Ovakva odluka pre svega počiva na uvažavanju svih potreba zaposlenih javnih službi, a ne ugrožavajući dostignutu fiskalnu stabilnost”.

„Ne znam stvarno kako uvođenje platnih razreda da ugrozi fiskalnu stabilnost”, kaže Ćulibrk.

Šest godina rastezanja, otezanja da bi se uveo red, a ostaje ovako samo da bi ostao nered i nesistem, dodaje Ćulibrk.

„Bog otac ne zna kako se određuju plate u javnom sektoru u pojedinim delovima, pa se za isti posao daju četiri puta veće plate nego što neko ima za isti posao na drugom mestu“, rekao je on.

Vesna Vojvodić kaže da je objašnjenje Ministarstva o odlaganju primene platnih razreda – fascinantno.

„Zanima me ta ličnost koja je to pisala, piše sve ono što ne bi trebalo da nam piše… Mi smo štrajkovali zbog pravde, pričamo o pravdi, ali od toga nema nista, socijalnog dijaloga nema u Srbiji, kao da razgovarate sa nekim jogunastim detetom..“, rekla je ona.

Čekamo da nam ministar Mladen Šarčević objasni, kaže ona, kako će se čekanjem i odlaganjem uspostaviti red.

U narednoj godini planirano je povećanje plata od sedam do 12 odsto, a najviše dobijaju medicinske sestre, policajci i prosvetari. Ćulibrk ocenjuje da se to povećanje ne može smatrati opravdanim.

„Mi ćemo time dodatno narušiti ravnotežu koju i nismo uspeli da uspostavimo. Razlika između plata u privatnom i državnom sektoru je 20 odsto u koristi državnog. Sa ovim povećanjem će se podići ta razlika na 30 odsto. Da li to postoji još u bilo kojoj drugoj zemlji? Ne. Srbija jedina u kojoj to tako postoji“, kaže.

Kako je rekao, dodatno destimulišemo ljude da idu u privatni sektor. „Svi ćemo na kraju hteti da se zaposlimo u državi, ali ipak nećemo moći svi nego samo oni sa članskom kartom. Upropašćujemo sistem, država će dodatno pokvariti odnos između udela dela koji se daje za plate u javnom sektoru i BDP“, dodaje.

Plate u provatnom sektoru padaju, a realno prosečna plata u Srbiji u onosu na prošlu je veća za tri odsto, što znači da je u privatnom sektoru smanjena.

„Ugušićemo privatni sektor, ko će onda plaćati poreze.. javni sektor mora da se uredi tako da se tačno zna ko dobija koliko za koji rad“, upozorio je Ćulibrk.