Ilić: Tražimo da se privrednicima iz dijaspore stvori najbolji ambijent

Biznis 10. jan 201917:33 > 22:06
N1

Krajem 2018. godine održan je Prvi forum dijaspore, čiji su ciljevi povezivanje dijaspore i domaće privrede kao i stvaranje uslova za povratak uspešnih u zemlju.

Po čemu se ovaj plan razlikuje od prethodnih, zašto Srbija ne uspeva da iskoristi ekonomski potencijal dijaspore, za Infobiiz je govorio Zoran Ilić, direktor Biomelema, koji kroz nevladinu organizaciju „Moj heroj“ promoviše preduzetništvo.  

Plan je da se privrednici iz Srbije povežu sa privrednicima iz dijaspore i da ta saradnja ide direktno, kaže Ilić. „Plan je da našim ljudima iz dijaspore nudimo konkretne proizvode koji mogu da imaju prođu na stranim tržištima i plan je da našim ljudima iz dijaspore koji žele da dođu ovde, i da se ovde bave poslom, svojim savetima, znanjem, pa i nekim svojim kontaktima, ali i uticajem na Vladu da privrednicima iz dijaspore stvori najbolji mogući ambijent“, rekao je Ilić.

Navodi da žele odličan poslovni odnos sa našom dijasporom, i to takav da naša dijaspora zna da neće biti ni izneverena ni prevarena, već da će znati da će dobiti vrhunski proizvod. Dodaje da su dijaspori predstavili neke ljude koji su došli, vratili se i uložili ovde.

Ilić kaže da su se dogovorili s Kancelarijom za dijasporu, koja postoji u okviru Ministarstva spoljnih poslova, da probaju da reše probleme ljudima koji su se vratili. Kao jedan od tih problema navodi i primer da je čovek došao, napravio fabriku, ali pet godina ne može da dobije put ka njoj. Ilić kaže da je ideja i da taj deo ministarstva utiče na lokalne samouprave da daju najbolji servis dijaspori koja se vraća da ulaže.