Zorana Mihajlović sa misijom MMF o novom investicionom ciklusu u 2019. godini

Biznis 30. jan 201913:27 > 13:29
Tanjug/Sava Radovanović

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović je razgovarala sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koju predvodi Džejms Ruf o novom investicionom ciklusu u Srbiji u 2019. koji je vredan više od pet milijardi evra.

Mihajlović je kazala da će se tekući ciklus investicija u drumskoj i železničkoj infrastrukturi uskoro završiti i da počinje novi ciklus investicija, saopštio je njen kabinet.

„Izgradnja Кoridora 10, istočnog i južnog kraka, na samom je kraju i ove godine krećemo sa izgradnjom novih drumskih koridora, kao što su autoput Beograd – Sarajevo, autoput Niš – Merdare – Priština, kao i nastavak izgradnje Кoridora 11 ka Crnoj Gori“, rekla je ministarka.

Ona je navela da su „u prethodnom periodu značajni rezultati ostvareni u reformi železnice“, rekonstruisane su pruge i nabavljeni novi vozovi.

„Infrastruktura železnice Srbije sad ulaže u obnovu regionalnih pruga ne iz budžeta ili zajmova, nego iz sopstvenih sredstava“, podsetila je Mihajlović.

Na sastanku se govorilo i o reformama u oblasti unapređenja poslovnog ambijenta u Srbiji, a posebno u periodu posle objavljivanja poslednjeg izveštaja o uslovima poslovanja Svetske banke.

„Nismo bili zadovoljni rezultatima u prošloj godini i odmah smo krenuli sa izmenama zakona i njihovim sprovođenjem kako bismo u 2019. imali bolji rezultat na Duing biznis listi Svetske banke“, kazala je ministarka.

Navodi se da su delegaciju MMF interesovale i aktivnosti Кoordinacionog tela za rodnu ravnopravnost i napredak u toj oblasti.

Sastanku je prisustvovao i Martin Jan Кes, koji će zameniti Džejmsa Rufa na mestu šefa delegacije MMF za Srbiju.