Kompanija CarGo osnovala udruženje građana

N1

Kompanija za prevoz Beograđana CarGo je trebalo do 7. februara da se prilagodi izmenama Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju, odnosno da nastavi da posluje, ali po principu i ceni taksija.

Ipak, iz CarGo-a su saopštili da to nisu učinili, jer je pravni tim kopmanije, sagledao sve odredbe Zakona i zaključio da taj akt ni na jedan način ne obavezuje CarGo, jer ta kompanija nije, kako tvrde taksi, niti javni prevoz.

Zato su pronašli pravni osnov da zaobiđu Zakon o prevozu putnika u drumskom saobraćaju i osnovali istoimeno udruženje građana koje će po principu kao i do sada obavljati prevoz Beograđana.

Predsednik udruženja biće Aleksandar Vučić, koji kaže da su mu ime i prezime samo koincidencija sa imenom i prezimenom predsednika države.

U praksi, to znači da će način prevoza putem aplikacije, ali i cena ostati isti, s tim što će zainteresovani korisnici morati da ažuriraju aplikaciju i postanu članovi novoosnovanog udruženja CarGo.

Članovi udruženja biće i vozači.

„Članovi između sebe će pružati inovativne usluge jedni drugima, inovativne usluge pomoći na putu za šta će biti određena naknada. Naknada će se koristiti kako za pokrivanje troškova člana koji pruža usluge, tako i za unapređenje samog sistema i dalje inoviranje tehnološkog razvoja jer budućnost Srbije je moguće isključivo uz modernizaciju i digitalizaciju“, rekao je predsednik novoosnovanog udruženja Aleksandar Vučić.

Iz udruženja CarGo navode da u ovom trenutku imaju oko 50 hiljada članova.

Članovi „vozači“ koji budu pružali uslugu pomoći na putu drugim članovima moraće da imaju lekarsko uverenje i da imaju osigurano vozilo.

Udruženje će promovisati zaštitu životne sredine kroz korišćenje električnih i hibridnih vozila.

Ministarstvo: Naivan pokušaj kršenja Zakona

„Odluka kompanije koja se u Srbiji bavila prevozom putnika na način suprotan zakonu, da sada istu delatnost vrši u formi udruženja građana, za Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture predstavlja naivan pokušaj kršenja i izigravanja Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju i naivan pokušaj takozvanog traženja rupe u ovom zakonu“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Dodaje se da „njihova izjava da će se i dalje baviti prevozom putnika, ali da za njih više ne važe odredbe Zakona o prevozu putnika, ukazuje na to da je reč o licima koja nikada nisu ni imala nameru ozbiljnog bavljenja prevozom putnika u skladu sa propisima države u kojoj rade, već su svoje aktivnosti svodili isključivo na izigravanje propisa“.

„Priznanje ove kompanije da se, prema njihovom tumačenju, na njih više ne odnosi važeći Zakon o prevozu putnika u drumskom saobraćaju i da se oni više ne nalaze pod ingerencijom ovog ministarstva, samo je još jedan dokaz koliko je ovaj zakon bio važan, koliko je kvalitetno napisan i kako je svojim rešenjima uskratio prostor za nelegalan prevoz putnika. Bilo kakav jezički slalom, nemušta objašnjenja i pravne doskočice ne mogu da sakriju pokušaj ove kompanije da i dalje krši važeće i zakone“, navodi se.

Ministarstvo, kako se navodi, „apeluje na sve druge državne organe, uprave i inspekcije da u okviru svojih ingerencija spreče bilo kakvo kršenje zakona u Srbiji i na delu pokažu da živimo u pravnoj državi u kojoj nije dozvoljeno da bilo ko bude iznad zakona“.