Kompanija Ernst&Young sedmi put bira Preduzetnika godine

Biznis 18. feb 201917:08 > 17:14
N1

Revizorsko-konsultantska kompanija Ernst&Young sedmi put bira Preduzetnika godine. Kako navode, stalni rast broja kandidata iz godine u godinu potvrđuje da u Srbiji postoji veliki potencijal za opstanak i razvoj preduzetništva.

Gotovo 200 preduzetnika koji su se za ovo priznanje takmičili u prethodnih sedam godina zapošljavaju 18.000 ljudi, a samo u prethodnoj godini ostvarili su poslovni prihod od 156 milijardi dinara. O priznanju i uslovima pod kojim mala i srednja preduzeća mogu da dobiju sredstva za širenje kapaciteta, govorili su Ana Milić iz Procredit banke i Ivan Rakić iz Ernst Janga.

Ana Milić kaže da je ovogodišnji izbor drugačiji jer ove godine imaju rekordan broj kandidata koji su se prijavili – 33 kandidata iz 27 kompanija.

„Ono na šta smo ponosni je rekordan broj mladih preduzetnika koji su fokusirani na inovativnost. ovogodišnji prosek godina preduzetnika koji se prijavio je 35 godina. Tako da je veoma zanimljiv program ove godine. Preduzetnika godine bira preduzetnik“, kaže ona.

Ističe da je Procredit banka na prvom mestu fokusirana na podršku malim i srednjim preduzećima.

„Naš fokus govori u prilog tome da mi želimo da pomognemo njihove nove investicije. Oko polovine kredita isplaćenih u Pro credit banci u 2018. otišli su zapravo u nove investicije malih i srednjih preduzeća. Mi smo pre tri godine počeli sa programom garantnih šema od strane Eveopskog investicionog fonda, a za te tri godine mi smo finansirali više od 160 miliona u različita inovativna rešenja koja su vrlo često nova rešenja, novi magacini, poslovni prostrori“, kaže Milić.

Ivan Rakić kaže, govoreći o poteškoćama za najuspešnije, da se već treću godinu zaredom kristališu tri specifična problema.

„Pod broj jedan – pored podrške koju imaju od bankarskog sektora za finansiranje, preduzetnici, naročito početnici, smataju da bi trebalo da budu dostupni alternativnii izvori finansiranja. drugii važan korak je revizija i reforma obrazovnog sistema kako bi obrazovni sistem iznedrio kadar koji je preduzezetnicima i privredi potreban. Treći zahtev sa njihove strane je poreska i svaka druga vrsta podsticaja za ulaganje u tehnološke inovacije, to su prepoznali kao dodatni impuls koji im treba kako bi bili još bolji na tržištu“, kaže Ivan Rakić.