Za pravdanje prevoza sledi skupljanje računa koji moraju da budu tačni u dinar

Ekonomija 01. mar 201919:36 > 19:44
N1

Nakon mišljenja Ministarstva finansija, koje je odredilo da će ubuduće poslodavci morati da pravdaju novac koji zaposlenima isplaćuju kao naknadu za prevoz, podigla se bura u javnosti, jer nikom nije bilo jasno da li će radnici ostati bez svog novca.

Danas, ministar finansija Siniša Mali tvrdi da neće biti tako, već će firme koje ne opravdaju trošak na taj iznos plaćati porez. Međutim, stručnjaci već sada procenjuju da će to stvoriti velike probleme.

Pripremite se za skupljanje računa. Pretplatne karte, računi iz taksija, gorivo sa pumpi – sve to ćete morati da date svom šefu kako biste bili sigurni da ćete novac koji vam se isplaćuje za prevoz imali i uz sledeću platu. Ministar finansija tvrdi da radnici neće ostati bez zakonski garantovanog novca za prevoz, ali pravila igre diktiraće firme.

POVEZANE VESTI

„Kompanija u kojoj ste zaposleni treba da vam da odgovor na koji način to treba da se opravda. Ministarstvo finansija je dalo mišljenje da li ti troškovi treba da se opravdaju. Da“, kaže ministar finansija Siniša Mali.

Računi će, međutim, morati da budu tačni u dinar kako bi bili opravdani. U Uniji poslodavaca kažu da će radnici o tome morati da se brinu, jer će u slučaju propusta, šef razliku najverovatnije prebiti odbijanjem od plate.

„Ne znam kako bi to moglo da ide. On bi eventualno mogao da za onaj neopravdani iznos umanji iznos za sledeći mesec ili tako nekako bi to moglo da se reši“, kaže Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca.

Neki bi, da se pitaju pojedini državni funkcioneri mogli da ostanu bez novca za prevoz, poput, na primer, biciklista.

„Vidite kako karikirate jedno veoma ozbiljno mišljenje. Ako se vozite biciklom, onda ne treba da dobijete naknadu za prevoz, jer već imate svoj prevoz“, kaže Mali.

Netačno. Zakon o radu ne pravi razliku i propisuje da novac pripada svim radnicima. Prvi čovek grada koji je inicirao da se ministarstvo izjasni po tom pitanju kaže da je neophodno pronaći kompromis.

N1: Da li se slažete s tim da ljudi koji idu biciklom ili peške na posao ne treba da dobijaju novac za prevoz?

„Nisam siguran da imam odgovor na to pitanje, ali mislim da bi trebalo da se nađe modus na koji način će oni biti obeštećeni, ako ne na ovaj. Da se nađe drugi način“, kaže gradonačelnik Zoran Radojičić.

Zbog čega je država uopšte ušla u ovaj proces? Niko od državnih funkcionera ni ne krije – zbog nemogućnosti da grad Beograd obezbedi adekvatan sistem naplate.

„Moje mišljenje je da je cela stvar, koliko god naišla na probleme, krenula zato da unapredimo funkcionisanje gradskog saobraćaja tako što ćemo povećati naplatu“, kaže gradonačelnik.

N1: Da li je na ovaj način administrativno opterećena cela država zbog potreba jednog gubitaškog preduzeća?

Radojičić: Ja ne shvatam to tako. Mislim da ovde, i ako ima nekih zakonskih nejasnoća, da ih treba razjasniti, jer ako se novac opredeljuje za nešto, za to treba i da se koristi.

Gomilu papira na stolu nisu očekivali ni poslodavci. Poseban problem imaće, kažu, firme koje nemaju računovođe, i poteškoća u pravdanju novca će svakako biti.

„Pokušavamo kao država da dokažemo da smo pojednostavili svoje poslovanje i da ne opterećujemo privredu nepotrebnim stvarima. A ovo bi po meni bila jedna nepotrebna stvar“, navodi Atanacković.

Povodom najavljene mere, dosad se nije oglasio nijedan sindikat, niti ijedna opoziciona partija. Samo pominjanje teme u malobrojnim medijima zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić ocenjuje glupostima i pozivom da se ne plaća karta za javni prevoz.