Lagard: Evrozona nepripremljena za sledeću krizu

Biznis 28. mar 201915:41 > 15:43
REUTERS/Jason Lee

Direktorka Međunarodnog monetrnog fonda (MMF) Kristin Lagard upozorila je da evrozona nije dovoljno pripremljena da se suoči sa sledećom krizom i pozvala je evropske zvaničnike da ojačaju bankarski sistem, u obraćanju na konferenciji u Parizu.

„Monetarna unija jeste otpornija nego pre deset godina, ali ne dovoljno“, rekla je Lagard na konferenciji koju je organizovala Banka Francuske povodom 20 godina od uvođenja evra kao zajedničke valute.

Njeno upozorenje je još ozbiljnije kada se ima u vidu da se svetska privreda pogoršava, navodi agencija Frans pres. 

Lagard je podsetila da je evrozona prošla kroz pravu buru za vreme svetske finansijske krize 2008. godine, a zatim još jednom za vreme suverenog duga evrozone. 

„Brojna domaćinstva i firme i dalje nose bolne ožiljke kao posledica tih događaja“, rekla je ona. 

Lagard je rekla da je bankarski sistem evrozone sigurniji, ali da nije dovoljno siguran i da Evropa kasni sa uspostavljanjem potpuno razvijenog finansijskog ekosistema, koji je ona sada ocenila da je sada mlad i nepotpun. 

Sada treba dati novi podsticaj finansijama u evrozoni, rekla je direktorka MMF-a. 

Sa 20 godina došao je trenutak da evrozona ostvari novi polet i formira bankarsku uniju i uniju tržišta kapitala da bi mogla da ubira plodove već danas“, dodala je ona. 

Lagard se založila za to da se uspostavi zajednički sistem garancije uloga koji bi finansirale banke, a ne poreski obveznici i dodala da EU treba da dobije bankarski sistem koji može da prebrodi oluje. 

„Pozivam danas vođe evrozone da ožive raspravu razgovaraju u dobrom duhu i da prave teške kompromise da bi oslobodili sav potencijal bankarske unije“, rekla je ona.