Brnabić: Šandong Linglong biće najveća fabrika pod krovom u Srbiji

Biznis 29. mar 201920:44 > 20:45
Izvor: Tanjug/Zoran Žestić

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da se Srbija izborila za investiciju kineske kompanije "Šandong Linglong" koja će uložiti 800 miliona evra u otvaranje fabrike guma u Zrenjaninu i do 2025. godine zaposliti više od 1.200 radnika.

Brnabić je za Radio-televiziju Srbije iz Palate Srbija na prijemu povodom postavljanja kamena temeljca za fabriku, rekla da će ta fabrika biti najveća pod krovom u Srbiji, na čak 500.000 kvadratnih metara.

„Ovo je jedan od rezultata dobre saradnje, uzajamnog poverenja, poštovanja, pa rekla bih čak i prijateljstva predsednika Srbije i Kine Aleksandra Vučića i Si Đinpinga“, kazala je Brnabić.

Ona je rekla da je Vlada Srbije proglasila izgradnju te fabrike projektom od nacionalnog značaja i ocenila da će on promeniti Zrenjanin, ali i čitavu Vojvodinu.

„To je pokazatelj povoljnog poslovnog okruženja i da se borimo i radimo za svako radno mesto“, zaključila je Brnabić.

Predsednik kompanije Šandong Linglong Vang Feng izjavio je da je ta kompanija jedna od 20 najboljih na svetu, a da su posle istraživanja rešili da svoju prvu fabriku u Evropi izgrade baš u Srbiji.

„Ustanovili smo da Srbija i Kina imaju uspešne partnerske odnose i sarađuju, izvanredno dobro u ekonomskim i u drugim oblastima“, kazao je on.

Prema njegovim rečima, ta kompanija planira da uloži 990 miliona dolara u Srbiju, a za izgradnju fabrike koristiće nasjavremeniju opremu, materijale i najsavremeniju tehnologiju, pa će ona biti izuzetno ekološki čista.

„Planiramo da zaradimo oko 600 miliona dolara i da izvozimo na američko i druga tržišta“, rekao je Feng.

Kamen temeljac fabrike u Zrenjaninu biće postavljen sutra u 10.15, a prisustvovaće i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.