Nedelja kao neradni dan – koliko je za radnike u Srbiji to san i zašto

Biznis 02. maj 201918:18 > 18:25
Shutterstock

Praznični dani za mnoge su bili neradni, kao uostalom i dani vikenda. Ali veliki broj radnika u Srbiji radi i za praznike i nedeljom. Otkako je pre mesec dana Crna Gora usvojila zakon prema kojem radnje i šoping centri nedeljom ne rade, što je već praksa u brojnim zemljama, otvoreno je i pitanje da li bi to moglo da zaživi i u Srbiji?

Kupovina voća, povrća, mesa i drugih prehrambenih namernica u pojedinim radnjama dostupna je sedam dana u nedelji. Nije izuzetak da neki marketi rade i noću. Vrata šoping centara, kao i radnji bele tehnike kupcima su otvorena i nedeljom. Međutim, tog dana, prema tvrdnjama trgovaca, rad u prodavnicima nije neophodan.

„Poslodavac je dužan da u toku radne sedmice obezbedi jedan slobodan dan, a koji je po pravilu nedelja, tako kaže Zakon o radu, međutim, u trgovini je rad nedeljom postao pravilo. Ako imate da muž i žena rade u trgovini, muž je slobodan u sredu, supruga u četvrtak, a deca su nedeljom sama kod kuće“, kazao je Radoslav Topalović iz Samostalnog sindikata trgovine Srbije.

A da li bi u Srbiji rad nedeljom u trgovinskim lancima mogao da bude ukinut? Iz Ministarstva za rad kažu da za to nisu nadležni, dok u Ministarstvu trgovine smatraju da bi slučaj trebalo prepustiti tržištu.

„Što se tiče rada nedeljom, bilo je nekih analiza koje su pokazale da ukoliko bi se zabranio rad nedeljom to bi dovelo do pada prometa u pojedinim maloprodajnim objektima, da bi došlo do otpuštanja dela zaposlenih. Procene su da bi se otpustilo od pet do osam odsto radnika u trgovini“, saopštilo je Ministarstvo trgovine.

U trgovini u Srbiji ima oko 200.000 zaposlenih, 70 odsto su žene. U tom sektoru plate su niže i do 30 odsto od republičkog proseka. Kako bi se trgovcima olakšalo, u Sloveniji radnje poslednjeg dana u sedmici i tokom praznika ne rade, a nedavno je takav potez povukla i Crna Gora.

N1

A da li bi srpski potrošači mogli bez kupovine nedeljom? Evo šta kažu:

„Po meni, i ovih dana se dosta troši novca, a mi živimo u državi gde se toliko ne zarađuje i verovatno bi nam značilo dosta da je barem jedan dan u nedelji preskočimo“.

„Ne podržavam, naravno da meni odgovara da rade nedeljom, jer tada idem i ja u šoping“.

„Trebalo bi da rade, tad se najviše kupuje, kad ljudi ne rade i kad imaju vremena da kupuju“.

„Na staroslovenskom nedelja se zove nedela – ne radim“.

U Uniji poslodavaca mišljenja su da zatvaranje trgovina nedeljom nije lako sprovesti i da je o tome rano da se razmišlja.

„Mi moramo da razmišljamo kako ćemo povećati našu privrednu aktivnost, kako ćemo mnoge druge stvari da rešimo, a tek onda bi na red došlo to da li radimo nedeljom ili ne. Treba to jednostavno na neki način rešiti kroz odredbe Zakona o radu sa većim dnevnicama, sa slobodnim danima“, kazao je Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca Srbije.

Evropska unija prepustila je zemljama članicama da radno vreme prodavnica urede na osnovu svojih tradicionalnih, kulturnih i verskih potreba. Tako su vrata trgovina za potrošače nedeljom zatvorena u devet država, među kojima su Francuska, Nemačka, Austrija i Poljska.