Uspon industrije nameštaja, izvoz porastao 12 odsto

Biznis 27. maj 201916:57 > 21:01
Izvor: ANADOLIJA/Nihad İbrahimkadiç

Dve hiljade kompanija, 40 hiljada zaposlenih sa platom između 40 i 60 hiljada dinara i izvoz od 600 miliona evra, svrstava industriju nameštaja u Srbiji među tri grane koje ostvaruju suficit i u kojima više izvozimo nego što uvozimo. Proizvodnja beleži rast od čak 6,3 odsto, izvoz je u odnosu na prošlu godinu porastao 12 procenata.

O potencijalu industrije nameštaja za Infobiz je govorio Miroslav Miletić, savetnik predsednika Privredne komore Srbije.

Šta je doprinelo rastu izvoza nameštaja?

„Vratili smo se prirodnim materijalima. Nameštaj od drveta je u trendu, a poebno od pločastih materijala u kojim je Srbija lider u regionu. Forma ideale izvozi 20 odsto ukupnog nameštaja“, kaže on.

Kako još bolje iskoristiti taj potencijal?

„Izvoz bi bio još veći kada bi prednost imao nameštaj, a ne repromaterijali. Još vode repromaterijali i sirovine i zato je PKS donela odluke o zabrani izvoza sirovine, kako su to radile zemlje u regionu. Kako to postići? To je još boljim organizovanjem ove industrije, njenim zajedničkim nastupom. Najveći sajam u Kelnu je upravo završen, tamo je učestvovalo šest naših kompanija. A kako ih ima preko dve hiljade u celoj toj oblasti, možete da zamislite kakav bi to nastup bio“, rekao je Miletić.