Firme po meri zaposlenih

Biznis 01. jun 201920:11 > 20:15
N1

Većina zaposlenih u Srbiji žali se na poslodavce, uslovi rada često su daleko od idealnih, ali postoje i firme u kojima se trude da se zaposleni osećaju dobro i zadovoljno.

Fleksibilno radno vreme, rad od kuće, privremeno plaćeno odsustvo, porodiljama puna plata, kada se vrate sa bolovanja imaju mogućnost da rade pola radnog vremena, kada deca kreću u vrtić, koji postoji u kompaniji, imaju mogućnost da se prilagođavaju skraćenim radnim vremenom, za očeve slobodni dani kada dobiju dete, nagrade za treće dete, tako se zaposlenima prilagođava VIP, nosilac family friendly sertifikata, kaže Branka Pudrlja Durbaba, direktorka za tržište. Odgovornost prema porodici i jednaki uslovi za pripadnike oba pola, to je deo njihove poslovne strategije.

Kompanija Mikroelektronika ima 100 zaposlenih, ali su već godinama poznati kao jedan od najpoželjnijih poslodavaca. Tanja Milinković, direktorka za procese kaže da je najbolji primer brige za zaposlene otvaranje kancelarije kompanije u Kruševcu, zbog kvalifikovanog kadra koji su pronašli u tom gradu. Zaposleni su hteli da ostanu u rodnom gradu, pa od tada Mikroelektronika posluje i u Kruševcu. Kada se sedište kompanije iz Lajkovca preselilo u Beograd, zaposleni iz Lajkovca koji žive u tom mestu, dobili su organizovan prevoz. Plate povećavaju u skladu sa povećanjem profita, a pauzu za ručak su produžili na sat vremena, jer zaposleni posle obroka žele i da prošetaju. U Mikroelektronici kažu da su ponosni, jer imaju zaposlene koji su u kompaniji duže od 10 godina, od kojih su neki od početka karijere u toj kompaniji. 

U obe kompanije kažu da su za ovakav odnos prema zaposlenima potrebna ulaganja, ali da su to ulaganja u najvažniji resurs, a to su zaposleni, i da se te investicije višestruko vraćaju. Šta ako uložimo u zaposlene i oni odu, pitaju se neki poslodavci, a oni koji brinu za svoje zaposlene pitaju se šta ako uložimo i oni ostanu, kakav je to kadar sa kojim ćemo raditi, poručuje Tanja Milinković iz Mikroelektronike.