Vučković: U susedstvu se najčešće traže sezonski radnici u ugostiteljstvu

Biznis 24. jun 201918:04 > 18:13
Izvor: N1

Novinar portala Radnik.rs Miloš Vučković izjavio je u Danu uživo da ne postoje zvanični podaci koliko je radnika iz Srbije otišlo da obavlja sezonske poslove u susedstvo, ali se radi, kako kaže, o "nemalom broju".

Hrvatska je prošle nedelje usvojila uvećane kvote za strane radnike na sezonskim poslovima, a procenjuje se da će upravo najveći broj sezonaca doći iz Srbije. Istovremeno pojavila se i vest da kuvari i sobarice u sve većem broju odlaze iz Srbije zbog duplo većih plata. Procenjuje se da srpskom tržištu nedostaje oko 2.000 kuvara i da bi to moglo da utiče i na srpski turizam.  

Prema njegovim rečima, najčešće se traže radnici za ugostiteljske poslove – konobari, sobarice, recepcioneri, ali i građevinski radnici.

„Ono što primećujemo u Srbiji je nešto slično što je Hrvatska doživela, a to je odlazak kvalitetnih radnika u države gde su bolje plaćeni i imaju bolje uslove rada. Naši radnici odlaze u Hrvatsku, Austriju, Nemačku…“, navodi Vučković.

 Osnovna primedba radnika koji odlaze na rad u inostranstvo je, dodaje Vučković, niska cena rada.

„Minimalac je kod nas oko 27.000 dinara, u Hrvatskoj je oko 47.000 dinara“, kaže on.

Dodaje da je jedan od razloga i veliki broj nezaposlenih gde su ljudi onda spremni da odu na rad u inostranstvo da bi imali „kakvu takvu zaradu i egzistenciju“.