U Leoniju nezadovoljni zbog umanjenih plata, menadžment tvrdi – sve je po zakonu

Ekonomija 12. jul 201919:47 > 19:53
N1

Proizvodnja u fabrikama kompanije Leoni na jugu Srbije danas teče uobičajeno, ali su, kako saznajemo, radnici i dalje nezadovoljni umanjenjem plata za prethodni mesec, koje se kretalo i do 10.000 dinara.

Rukovodstvo poručuje da je sve u skladu sa Zakonom o radu, a da su plate manje zbog manjeg broja radnih dana u junu.

Izvor N1 tvrdi da je nezadovoljstvo – i pored ovog objašnjenja veliko, ali da većina zaposlenih – nema izbora.

Kolone autobusa danas su uobičajeno, po završetku prve smene, odvozile radnike fabrika Leoni na jugu Srbije, gde je, prekjuče i juče ujutru, prema nezvaničnim saznanjima, došlo do svojevrsne pobune, pa i kratke obustave rada u pojedinim sektorima, jer im je, bez objašnjenja, umanjena zarada za jun.

Radnici Leonija u Malošištu, gde je, kako saznajemo, bilo i najveće pobune, kažu da je danas situacija regularna.

Nerado pred kamerama govore o situaciji u firmi:

„OK je. Nije bilo problema.“

„Isto, normalno.“

„Nije ništa bilo, malo nešto, ali ništa ozbiljno.“

Radnice Leonija su nam potvrdili i da su im smanjene plate:

„Malo je manja… Za 4.000.“

„Generalno jeste manja plata svima… Baš tamo na mom sektoru niko ništa (nije rekao), kao sindikat će to da reguliše, i tako.“

Razgovarali smo i sa Batom Zdravkovićem, čija je rođaka zaposlena u Leoniju. On kaže da su radnici, spontano, obustavili posao na oko sat vremena, tražeći razgovor sa pretpostavljenima.

Bila im je veća plata pa su im zadnji mesec smanjili svima od pet do 10 hiljada„, navodi Zdravković.

Ali je zato direktor kompanije Leoni Srbija, Klemens Saks, u pisanoj izjavi rekao da nije bilo štrajka, već da je grupa zaposlenih zatražila razgovor sa rukovodstvom zbog, kako je naveo, nesporazuma koji je nastao u vezi sa obračunom zarada.

„S obzirom da je jun imao manje radnih dana, 20 ukupno, u odnosu na maj, koji je imao 23, obračun zarada za mesec jun je bio nešto niži u odnosu na maj. Predstavnici naše uprave su se sastali sa kolegama u proizvodnji kako bi razgovarali i objasnili sve detalje u vezi sa obračunom zarade“, objašnjava Saks.

Izvor N1 iz redova zaposlenih tvrdi da im je juče isto ovo objašnjeno, ali da većina radnika i dalje nije zadovoljna zato što su plate već ispod proseka.

Rukovodstvo Leonija poručuje da će razgovarati sa njima o svim problemima, kako bi se postiglo obostrano zadovoljstvo, a što se tiče proizvodnje, ona funkcioniše normalno u svim fabrikama, stoji u saopštenju.

Zahtev da se ekipi N1 omogući da razgovara sa radnicima i snimi fabriku, Leoni Srbija je odbio, pravdajući se „korporativnim procedurama“.