Proizvođači malina traže da otkupljivači poštuju dogovor o minimalnoj ceni

Biznis 27. jul 201922:13 > 22:18
Izvor: Shutterstock

Predsednik Asocijacije proizvođača malina i kupina Srbije Dobrivoje Radović rekao je da je hladnjača "Stanić" podigla minimalne (akontne) otkupne cene malina za 15 dinara, sa 150 na 165 dinara po kilogramu prve klase i pozvao i druge otkupljivače da to učine.

Najveći otkupljivač malina u Srbiji, kompanija „Stanić“, podigla je akontnu cenu za 15 dinara po kilogramu malina prema dogovoru od pre desetak dana u kome je učestvovalo i Ministarstvo poljoprivrede“, rekao je Radović. 

On je pozvao i druge izvoznike da povećaju cene kao kompanija „Stanić“, a državne organe da ih prekontrolišu i utvrde da li postoji monopolski dogovor kojim ucenjuju proizvođače, koji su se vezali za njih, jer su uzeli sredstva za zaštitu i drugi repromaterijal po cenama koje su unapred utvrđene i sada ne mogu da promene kupca.

POVEZANE VESTI:

„Francuska kompanija Deskur kupuje malinu po 186 dinara po kilogramu, što znači da je nerealna cena onih koji plaćaju po 145 i 150 dinara po kilogramu i da se pojedini bahate i hoće da zarade ekstra profit na muci seljaka“, rekao je Radović.

Asocijacija proizvođača malina je, kako je rekao, pozvala Komisiju za zaštitu konkurencije da utvrdi da li otkupljivači dogovorom pokušavaju da ucene malinare i „nateraju ih da pokose to voće“.

Dodao je da je ista situacija i sa kupinama i da je otkupna cena od 50 do 60 dinara po kilogramu.

Radović je rekao da proizvođači nisu zadovoljni ni akontnom cenom od 165 dinara po kilogramu, obzirom na to da je komisija stručnjaka utvrdila da je proizvođačka cena 173 dinara po kilogramu i da očekuju da će je izvoznici podići jer su cene u maloprodaji astronomske i kilogram košta oko 1.000 dinara.