Šta Mihalkov i Putin "kuvaju" Mekdonaldsu?

Biznis 09. apr 201512:55 > 13:02
Izvor: REUTERS/Alexsey Druginyn/RIA Novosti

Ruski reditelji, braća Andrej Končalovski i Nikita Mihalkov, nameravaju da u Rusiji otvore lanac restorana "Jedimo kod kuće", kojim bi konkurisali američkom Mekdonaldsu (McDonald's), piše list Komersant.

Braća traže od države da pomogne u stvaranju nacionalnog lanca brze hrane, koji bi bio alternativa zapadnim lancima fast fuda.

Poslovnu ideju je već ocenio predsednik Vladimir Putin i naložio vladi da razmotri predlog braće-reditelja.

Končalovski i Mihalkov su u pismu od 16. marta, u koje je Komersant imao uvid, zamolili predsednika Putina da podrži stvaranje nacionalnog lanca kafe-restorana pod brendom „Jedimo kod kuće!“. Taj brend je u vlasništvu supruge Končalovskog, glumice i TV voditeljke Julije Visocke, koju predlažu da bude i lice novog lanca.

„Cilj tog projekta je da se promoviše zamena uvoza i stvori alternativa zapadnim lancima fast fuda“, objašnjavaju autori svoju ideju.

Lokalni proizvodi, male radnje

Pokretanje projekta zahteva investiciju od 971,8 miliona rubalja (16,47 miliona evra), koji bi mogli da se vrate za 4,8 godine, navodi se u pismu reditelja.

Restorani „Jedimo kod kuće!“ bi, prema predlogu, bili u formatu malih radnji, u kombinaciji s kafićem. Priprema hrane bi se obavljala u regionalnim fabrikama-kuhinjama, a jelovnik bi se od 30 do 40 odsto sastojao od lokalnih proizvoda.

Predviđeno je i da fabrike-kuhinje hranom snabdevaju socijalne institucije kao što su dečji domovi i internati. Predlaže se da pilot projekat bude realizovan u Moskovskoj i Kalužskoj oblasti. Tamo bi se napravile dve fabrike-kuhinje, otvorio 41 kafe i 91 restoran.

„S obzirom na socijalno-politički karakter projekta… molimo da se Vladi Rusije naloži sprovođenje projekta ‘Jedimo kod kuće'“, pišu Končalovski i Mihalkov Putinu, prenosi Komersant.