Tabaković: NBS neće prihvatiti preporuku MMF o većoj fluktuaciji kursa dinara

Biznis 31. jul 201913:26 > 13:33
Tanjug/Sava Radovanović

Guvernerka Jorgovanka Tabaković rekla je da Narodna banka Srbije (NBS) neće prihvatiti preporuku Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) da se dozvoli veća fluktuacija deviznog kursa dinara kako bi se povećala "dinarizacija" - upotreba domaće valute, jer ta politika nije dala dobre rezultate u Albaniji.

Ona je na prezentaciji Godišnjeg izveštaja o stabilnosti finansijskog sistema u 2018. godini, na pitanje novinara da li će poslušati savet MMF s kojim Srbija ima savetodavni aranžman, rekla da taj savet nije dao očekivane rezultate u Albaniji.

„Da bi se prihvatio bilo čiji savet, to znači da ono što radite ne daje dobre rezulate, a da savet obećava bolje rezulatate. Međutim takva politika MMF-a je u Albaniji upravo doprinela da se ta zemlja sve više suočava sa ‘evroizacijom'“, rekla je Tabaković.

Dodala je da je „MMF partner Srbiji sa kojim se razgovara“ i da ona „nije u godinama kada treba da se nekome dopadne“.

Tabaković je istakla da ni u samom MMF nisu bili jednoglasni kada se usvajala preporuka da se Srbiji sugeriše da dozvoli veće fluktuacije kursa i naviše i naniže, kako bi se, po rečima šefa kancelarije MMF u Srbiji, Sebastijana Sose, povećala „dinarizacija“ i razvilo devizno tržište.

„Nema razloga da menjamo politiku koja daje rezulate: štednja u dinarima je od 2012. godine porasla četiti puta i sada je premašila 70 milijardi, što je dokaz poverenja građana u domaću valutu“, rekla je Tabaković.