Brnabić: Srbija svetski prvak u privlačenju stranih investicija

Biznis 12. avg 201917:28 > 17:32
Izvor: N1

Britanski "Fajnenšel tajms" objavio je da je Srbija na prvom mestu u svetu po indeksu stranih direktnih investicija, što je premijerka Srbije Ana Brnabić ocenila kao potvrdu napretka i stabilnosti države.

List navodi da je Srbija u prošloj godini privukla 107 projekata direktnih stranih investicija, odnosno za 26 više nego u 2017. godini, što je rast za gotovo jednu trećinu.

Prema najnovijoj rang-listi za 2019. godinu, koju objavljuje specijalizovani servis „Fajnenšel tajmsa“, Srbija je na čelu rang-liste sa indeksom od 11,92 poena, što je za 1,33 indeksna poena više u odnosu na prošlu godinu.

„Srbija sa ocenom 11,92 privlači gotovo 12 puta veći obim grinfild stranih direktnih investicija nego što bi moglo da se očekuje od ekonomije njene veličine“, navodi se u tekstu ovog lista.

Brnabić je tim povodom izjavila da je odluka uglednog britanskog časopisa „Fajnenšel tajmsa“ da Srbiju drugi put u poslednje tri godine proglasi za svetskog prvaka u privlačenju stranih direktnih investicija rezultat sprovedenih reformi.

Ona je rekla da je to potvrda da je Srbija danas potpuno drugačija zemlja od one koju je ova vlada zatekla 2012. godine.

„Stvarno velika pohvala za sve nas u Srbiji. Ukupno 107 investicionih projekata koji su nam doneli ovo prvo mesto i praktično nešto što je dobar pokazatelj, ali i što zadaje nove standarde za nas u budućnosti“, rekla je Brnabić za Tanjug.

Ona je dodala da to govori da su se reforme koje su sprovođene u poslednjih pet godina isplatile, ali da Srbija mora još mnogo da radi.

„Srbija danas ima političku, fiskalnu i finansijsku stabilnost koja je posledica jako teških mera fiskalne konsolidacije koje su sprovedene od 2014. godine“, rekla je Brnabić.

Prema njenim rečima, mnogo toga je urađeno i uloženo u poboljšanje poslovnog ambijenta, kao i u reformu sistema obrazovanja što je strateška odluka Vlade Srbije, koja će omogućiti da bude nastavljen ekonomski rast zemlje.