Pobedu u trci za strane investicije ekonomisti vide kao slabost domaće ekonomije

Biznis 13. avg 201918:52 > 19:19
Izvor: N1

Istraživački centar britanskog "Fajnenšel tajmsa" objavio je da je Srbija na prvom mestu u svetu po indeksu stranih direktnih investicija u prethodnoj godini. Premijerka Srbije Ana Brnabić to je ocenila kao potvrdu napretka i stabilnosti države. Ekonomisti u tome vide slabost domaće ekonomije i preširoku ruku Vlade u deljenju subvencija.

Ko će privući najveći broj investicionih projekata – to je takmičenje u kojem je Srbija prošle godine pobedila sve ostale zemlje na svetu. Istraživačka jedinica Fajnenšal Tajmsa rangirala je Srbiju, od 105 zemalja, na prvo mesto po indeksu direktnih stranih investicija.

„Praktično, Srbija je proglašena za svetskog prvaka po privlačenju stranih direktnih investicija u odnosu na veličinu naše ekonomije“, izjavila je premijerka Ana Brnabić.

Takmičenje u broju investicija, a ne njihovom iznosu, u kojem je Srbija prvak, pre svega je nadmetanje zemalja u razvoju.

POVEZANE VESTI

„Razvijene zapadne države su nisko na pomenutoj listi upravo zbog snage sopstvene privrede. Nesumnjivo je da Srbija ima strane grinfild investicije, ali to ne mora značiti to što se pokušava reći – da je dobro ili loše. Nama fali kvalitativna analiza – koji su to projekti, kakav je neto efekat, kakav je prirast, kakve su plate i hiljadu drugih stvari“, objašnjava profesor ekonomije Miodrag Zec.

Podružnica Fajnenšal tajmsa navodi da je Srbija u prošloj godini privukla 107 projekata direktnih stranih investicija, a više od polovine je u sektorima automobilskih delova, prehrambenih i duvanskih proizvoda, tekstila i nekretnina.

„Jel’ vi znate šta za nas znači kada tako nešto objavi Fajnenšl tajms? Nema kompanije u svetu koja neće tada pogledati kakvi su to u uslovi u takvoj Srbiji. Kakva je to situacija u Srbiji, ko su ti ljudi, kakvi su to uslovi tamo, kakve su subvencije koje oni daju, kolika je podrška države“, nabraja prednosti Srbije predsednik Aleksandar Vučić.

Ono što će potencijalni ulagači tada saznati je ono što su njihovi prethodnici u Srbiji već iskoristili.

„Ako vi i inače propagirate da će Srbija dati stranom investitoru povoljnije uslove nego iko drugi, to je više puta naš predsednik izrekao, onda se podrazumeva da kada neko kod nas dođe da smo mi više dali nego bilo ko drugi na svetu. Što znači da mi ostvarujemo investicije koje su za nas najnepovoljnije, a strani ulagači se, naravno, trude da što manje ulože a što više dobiju“, rekao je konsultant za strana ulaganja Milan Kovačević.

Fiskalni savet već je upozorio na velikodušnost Vlade u trošenju novca svih građana Srbije, kako bi privukla investitore. Posle vrednosti od oko 10 milijardi dinara u periodu od 2012. do 2015, subvencije rastu na oko 12,5 milijardi dinara u narednim godinama, da bi se planom za 2019. za investitore predvidelo oko 15 milijardi dinara.

Koliko će koja firma dobiti, Zakon o budžetu ne daje odgovor. Pod razdelom „ulaganja od posebnog značaja“ javnost ima uvid samo u spisak preduzeća koja će ove godine dobiti 15 milijardi dinara iz državne kase. A šta građani dobijaju zauzvrat?

Jeftina radna mesta u industrijama u kojima će uskoro biti zamenjeni robotima, smatra profesor Zec.

„Nek mi se kaže indeks, koeficijent mladih koji odlaze. I drugo, koliko novca direktno ili indirektno izlazi iz Srbije. E to su podaci koji vam govore o budućnosti jedne nacije“, ističe profesor Zec.

Budućnost naše nacije, sudeći prema izjavama predstavnika Vlade i dalje će biti jurenje stranih ulaganja. Ministar finansija Siniša Mali najavio je da se nada da će do kraja godine u Srbiju biti investirano četiri milijarde evra.