Vujadinović: Naši biznismeni tajkuni i lopuže, strancima zagrljaji i subvencije

Biznis 14. avg 201919:59 > 20:07
Izvor: N1

Za svaku zemlju su sa aspekta privrednog rasta bolje domaće investicije od direktnih stranih ulaganja, jer u drugom slučaju sva dobit može otići u inostranstvo, kazao je ekonomski analitičar Dragan Vujadinović. On podseća da se naši biznismeni nazivaju tajkunima i lopužama, a da stranci dobijaju investicije i do 26.000 evra po radnom mestu.

Vujadinović je u Danu uživo na N1 objasnio da kod stranih investicija postoji opasnost da sva dobit ode u inostranstvo ukoliko se ne reinvestira, a da bi se smanjio porez na dobit izlazne cene su manje, dok su ulazne veće.

„Naši potencijalni investitori su bili od naziva tajkun do lopuže, dok su direktni strani investitori dočekivani sa kamerama, grljenjem i sa pre svega ogromnim subvencijama koje su za neke firme išle i do 26 hiljada evra po jednom radnom mestu“, istakao je Vujadinović.

POVEZANE VESTI

Komentarišući prvo mesto koje je Srbija zauzela na listi Fajnenšel tajmsa kada su strane investicije u pitanju, Vujadinović je istakao da u tom slučaju važi izreka „bolje prvi u selu nego, zadnji u gradu“.

„Tu su rangirane samo one zemlje koje su najnerazvijenije. Pojavili smo se na prvom mestu, iako naši ekonomski rezultati ni izbliza nisu pratili naše najbliže okruženje, gde sebe nazivamo liderima, ali smo u ekonomskim parametrima u začelju“, objašnjava gost Dana uživo.

On promociju rang liste od strane državnih zvaničnika ocenjuje kao našu virtuelna stvarnost.

„Naša stopa rasta je od 2012. do 2019., ako uračunamo 3,4 posto ove godine, 13,7 odsto kumulativno, odnosno 1,7 godišnje – što je nedovoljno. Mi kvarimo prosek okruženju gde je rast oko 3 odsto“, kaže Vujadinović.

Prema njegovim rečima, jedan od glavnih uzroka zašto nemamo bolji privredni rast je zato što ne razumemo privredu, odnosno ne razumeju je oni koji donose odluke.

„Ko nije preživeo datume 15. u mesecu kada se plaća PDV i 25. kada se iplaćuju plate ne razume privredu. Ne može ni plata da raste više nego što raste BDP“, kaže ekonomski analitičar.

Predsednik Aleksandart Vučić već dugo najavljuje prosečnu platu iznad 500 evra, a ministar finansija Predrag Mali kazao je da ćemo tu magičnu cifru dostići već u decembru. Gost Dana uživo podseća da je i prošlog decembra prosečna plata iznosila toliko, jer je to mesec kada se isplaćuju bonusi i 13. plate. Dodaje da je i sa 500 evra život vrlo skroman i težak, ali da je ta prosečna plata trenutno matematički nemoguća.

Vujadinović ističe da plata ne može da raste više nego što je privredni rast.

„Nema odakle više. Rast plata je moguć samo na dva načina – da se ubrza rast privrede smanjenjem poreza i doprinosa i da dinar devalvira, jer je nestimulativan za privrednike“, rekao je Vujadinović.

Dodaje da plate u privredi manje rastu nego što raste prosek, jer se prosečne plate uvećavaju zbog povećanja u javnom sektoru.

Kao treći uslov za povećanje plata, odnosno privrednog rasta, Vujadinović navodi transparentno subvencionisanje i mogućnost da svi konkurišu za investicije.

„Da ne dovode predsednik i premijerka investicije, one će same doći“, ističe gost Dana uživo.

Govoreći o realnoj vrednosti dinara, on kaže da neki govore da je to 150 dinara za evro. Takav kurs bi, kaže gost Dana uživo, bio težak udar na prezadužene građane, ali bi zato pomoga izvoznicima.