Prekovremeni rad – zakon kaže jedno, iskustva srpskih radnika drugo

Biznis 17. avg 201918:24 > 19:06
N1

Jedna objava na društvenim mrežama o tome da radnici treba da rade i po 12 sati dnevno, odzvanja u javnosti već nedelju dana. Rasprava je, međutim jedno - zakon drugo. Prema propisima tačno se zna koliko je redovno radno vreme, a šta je prekovremeni rad.

Da li svakodnevica u Srbiji odudara od propisa? Da li poslodavci plaćaju prekovremeni rad? Predstavnici sindikata upozoravaju da se najčešće ne plaća i da se više od dogovorenog, češće radi kod privatnika.

Muke za pojedine srpske radnike. Rad na crno, niske plate – nisu jedni problemi sa kojima se suočavaju. Prepreku u poslu predstavalja i prekovremeni rad za koji radnici najčešće ne dobijaju ni dinar.

– Radim u privatnoj firmi, tako da ništa se ne plaća, radili prekovremeno ili ne, to vam je to.

– Pa čak i u državnom sektoru, pošto sam radio u državnom sektoru, to se prebija sa slobodnim danima.

– Ne bih ni radio verujte, i ovo što radim i to je previše.

– Plaća se dnevnica i još pljus 50 odsto na to.

N1: Kada radite prekovremeno?

– Da.

– Pa mislim da bi trebalo da plaćaju praznike, vikende, povišeno u odnosu na redovan dan, a većina njih iskorišćava radnu snagu.

Zakon predviđa da tokom jedne radne nedelje broj prekovremenih radnih sati može da bude najviše osam, odnosno da mesečno može da se radi ukupno 175 sati. Takođe, je popisano da se sat prekovremenog rada plaća više – najmanje 26 odsto u odnosu na standardno radno vreme.

„Nažalost, u praksi se dešava da se radi mnogo duže nego što je to zakaonom predviđeno da poslodavci to vrlo retko plaćaju da to prenose u zarađeno vreme, a da kad treba to zarađeno vreme da se koristi, ne omogućavaju zapsolenima da to koriste, već oni moraju da pišu zahtev da bi koristili te dane, tako da dolazi do jednov velikog kršenja zakona od strane poslodavaca što se tiče prekovremenog rada i to već poprima veoma ozbiljne razmere, kaže Zoran Mihajlović iz Saveza samostalnih sindikata Srbije.

U medijima ova tema je česta. Radnici iz straha od otkaza ne žele da govore o ličnim iskustvima, ali se navodi da se prekovremeno najviše radi u ugostiteljstvu, građevini, trgovini turizmu.

„Čak, recimo i oni poslodavci koji bi trebalo da imaju neko vaspitanje sa zapada, to su neke banke i slično, navodno se tamo radi mnogo duže za praktično istu ugovorenu platu. Po zakonu su plate uvek ugovorene na normalno radno vreme koje iznosi 40 sati nedeljno, sve preko toga što bi se radilo bi trebalo nakdnado da se i dodtano plati“, kaže Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca.

Zvanični Podaci koji se odnose na to koliko se radi prekovremeno, i koliko su radnici za to plaćeni, ne postoje, bilo da je u pitaju javni ili privatni sektor. Sindikati navode da se prekovremeno radi dva do tri sata dnevno. Ukoliko na zahtev nadređenog zaposleni rade prekovremeno duže od osam sati nedeljno, Zakon za tog posladavca predviđa kaznu od 600.000 do jedan i po milion dinara.